VM I DOHA: Kim Amb ”Det känns väldigt bra nu”

Kim Amb, Bålsta IK, står på hemmaarenan Gröna Dalens IP i Bålsta och värmer upp inför ett träningspass när Löparlivet får en pratstund med spjutkastaren som gör den sista formtoppningen inför sitt tredje VM.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text & Bild

Den 29-åriga spjutkastaren från Bålsta – Kim Amb – berättar för Löparlivet att sedan han blev pappa i februari har bitarna börjat falla på plats och han upplever en ny harmoni i livet. Det krävs helhet och harmoni i livet, menar han, för att prestera på tävlingsbanan. En annan stor del av en bra säsong är att han har fått vara hel och skadefri.

– Det är första gången jag har fått hålla mig hel och frisk. Det känns väldigt bra nu, säger Kim som precis har tagit en paus i träningen för att prata förväntningar inför VM.

Visst har Kim visat att formen är god när han under Finnkampen kastade på nytt personbästa med 85,89 m och klarade därmed VM-kvalgränsen. Veckan efter, på SM i Karlstad, kastade han ännu längre och slog till med 86,03 m, återigen ett nytt personbästa.

Kim Amb visar storform efter jättekast på SM i Karlstad. Foto: Deca Text & Bild

Pågående formtoppning

Kim är uppvuxen i Bålsta och har varit en del av föreningen Bålsta IK sedan sex års ålder. Han berättar att han trivs med uppmärksamheten i den lilla klubben men bjuder också på sig själv genom att medverka på bland annat klubbens barn- och ungdomsträningar och olika aktiviteter. Dessutom genomför han den allra mesta träningen utomhus på hemmaarenan. Just nu pågår uppladdningen och toppningen inför VM. Kim beskriver att formtoppningen går ut på att minska på träningen för att kroppen ska vara i toppskick inför tävling.

– Jag kastar mindre och mindre, men mer snabbt och explosivt. Det blir färre men hårdare kast. Det handlar om att få kroppen i fräscht skick utan att tappa tonus, förklarar Kim.

Kroppen måste vara i gott skick men tekniken måste också sitta:

– Det är en teknisk gren och det handlar om små detaljer, om att tajma i rätt position. Man kan vara i fysisk absoluta toppform men det är tajmingen i kasten som är svåra, säger Kim.

Först och främst gäller det att ta sig till final men efter det kan allt hända. Jag är i bra form och har gjort mina bästa tävlingar nu.

Kim Amb

Final först och främst

Den 19 september beger sig Kim till landslagets precamp i Rom. Där stannar han till den 2 oktober då han beger sig till Doha för att börja tävla den 5 oktober.

– Jag föredrar att stanna i Europa så länge som möjligt. Jag känner till arenan sedan tidigare och har tävlat där på galor, därför stannar jag hellre i Europa, avslutar Kim.

Till sist, vad har du för förväntningar inför VM?

– Först och främst gäller det att ta sig till final men efter det kan allt hända. Jag är i bra form och har gjort mina bästa tävlingar nu, avslutar Kim.

Löparlivet tackar Kim för en spännande pratstund och önskar lycka till i Doha!


Följ Kim Amb i VM 2019
Lördag 5 oktober
15:30 Kval 1
17:00 Kval 2
Söndag 6 oktober
18:55 Final
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *