VM I DOHA: ”Gott hopp för Kalle” säger tränaren Janne Bengtsson

Ett efterlängtat svenskt rekord på 1 500 m, mästerskapsrekord och VM-kval är några av Kalle Berglunds, Spårvägens FK, fantastiska prestationer säsongen 2019. Löparlivet har ett inspirerande samtal med tränaren Janne Bengtsson som berättar om deras förberedelser, träningsupplägg och mål för VM.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text & Bild

Kalle Berglund, Spårvägens FK, har haft en fantastisk tävlingssäsong som i augusti kröntes av att slå det efterlängtade svenska rekordet på 1 500 m som har stått sig i hela 34 år. Det nya rekordet på 3:36.06, som Kalle tog i Bern den 3 augusti, höll sig bara till den 16 augusti då Kalle tog nytt svenskt rekord på 3:34.89 under en GP-gala i Göteborg. Säsongen kan tyckas ha inletts något trevande men tränare Janne Bengtsson berättar att Kalle är lika bra nu som i början av säsongen:

– Kalle har varit bra hela sommaren. Han var lika bra i maj som när han slog svenskt rekord men han kom inte in i de rätta loppen i början. Sedan har han såklart inte blivit sämre nu, snarare tvärtom. Han inte har tävlat de sista tre veckorna innan VM, eftersom det inte finns några tävlingar nu, men det brukar aldrig vara något problem och han har reagerat bra på ett sådant upplägg tidigare. Vi har gott hopp inför VM, säger Janne.

Kalle har varit bra hela sommaren. Han var lika bra i maj som när han slog svenskt rekord men han kom inte in i de rätta loppen i början. Sedan har han såklart inte blivit sämre nu, snarare tvärtom. Han inte har tävlat de sista tre veckorna innan VM, eftersom det inte finns några tävlingar nu, men det brukar aldrig vara något problem och han har reagerat bra på ett sådant upplägg tidigare. Vi har gott hopp inför VM.

Janne Bengtsson
SM i Karlstad, SM-guld och mästerskapsrekord för Kalle Berglund på 1 500 m. Foto: Deca Text & BIld

23 veckor höghöjdsträning

De tre efterföljande veckorna efter SM i Karlstad, där Kalle tog guld på 1 500 m med mästerskapsrekord, har han befunnit sig på höghöjdsläger i St Moritz, Schweiz. Janne brukar åka med på delar av lägren och har de senaste två veckorna varit i St Moritz tillsammans med hustru och son.

– Vi räknade ut här om dagen att Kalle har befunnits på hög höjd 23 veckor i år, det vill säga nästan ett halvår, men han mår bra av det. Om det beror på hög höjd i sig eller för att han kan koncentrera sig på träningen vet jag inte, kanske är det kombinationen. Han brukar reagera bra efter att ha tränat på hög höjd där han har möjlighet att behålla fokus på träningen, säger Janne som reser tillsammans med Kalle till Doha.

Träningen har hela tiden följt Janne och Kalles grundidé (deras träning med dubbeltrösklar finns att läsa här, i en av Löparlivets tidigare artiklar) med mycket uthållighet och löpning i kontrollerad tävlingsfart:

– Kalle har haft hög mängd hela säsongen med toppar på 15 mil under lägren och före de viktiga tävlingarna. Träningen har varit inriktad på uthållighet med inslag av mycket löpning i tävlingsfart, främst för 1 500 m. Vi har främst kört lopp på 300 och 200 m med en kontrollerad laktatnivå som inte överstiger 8 mmol. Under hela tiden har det funnits med ett teknik- och snabbhetspass varje vecka, berättar Janne som också bekräftar att träningen hela året har varit inriktad mot VM.

Exempel på pass i kontrollerad tävlingsfart, där laktatnivån ligger på 8 mmol, är 15×200 m i 1 500m-fart och 10×600 m i 5 000m-fart.

– Vi har fortsatt med samma upplägg hela vägen fram till VM eftersom det känns som att upplägget fungera, säger Janne.

På arenan kommer det att vara 26 grader men problemet är att vistas i värmen med AC och sedan ut i hettan och träna. Det är jobbigt, men det tycker nog de flesta. Kalle är dock van att tävla i värme och brukar inte ha problem att tävla upp till 30-gradig värme.

Janne Bengtsson

Acklimatisering i Doha

Den 23 – 24 september bär det av mot Doha och Kalle inleder sina försök den 3 oktober. Sista veckan blir det träning i Doha för att vänja sig vid värmen och med tävlingsmiljön. Träningen sista veckan blir en för Kalle traditionell träningsvecka med tre kvalitetspass och med träning i tävlingsfart.

Janne berättar att förutsättningarna i Doha är något som diskuterats dem sinsemellan eftersom träning och tävling kommer att bli i extrema förutsättningar, främst på grund av värmen. Dricka och äta ordentligt, eftersom man svettas mer och behöver få i sig mer av allt för att få i sig alla näringsämnen, är något som de är väl medvetna om, men hur är det med att träna och tävla i värme?

– På arenan kommer det att vara 26 grader men problemet är att vistas i värmen med AC och sedan ut i hettan och träna. Det är jobbigt, men det tycker nog de flesta. Kalle är dock van att tävla i värme och brukar inte ha problem att tävla upp till 30-gradig värme, förklarar Janne.

Den egna rollen på plats ser Janne som ren coachning och rådgivning, att vara ett tryggt stöd för Kalle.

– Det kan vara skönt att ha någon på plats att prata med som man litar på. Det är viktigt att han ska känna sig trygg, säger Janne som också påtalar att det är otroligt nervöst att stå vid sidan av den aktiva:

– Det är fantastiskt inspirerande att vara coach men också väldigt nervöst. Jag försöker hålla mig lite undan eftersom jag inte vill projicera mina egen nervositet på Kalle. Det är kul att se att han växer med uppgiften och blir inspirerad.

VM är VM. De bästa står på startlinjen. Kalle har mött de flesta och slagit många av dem, men också blivit slagen. Det kommer att bli tufft.

Janne Bengtsson

Har slagit många redan

Det här blir Kalles andra VM efter VM-debuten i London 2017 där han blev utslagen i semifinalen. Målet, berättar Janne, är att lyckas bättre än i London:

– VM är VM. De bästa står på startlinjen. Kalle har mött de flesta och slagit många av dem, men också blivit slagen. Det kommer att bli tufft.

Till sist; hur ser ert drömscenario ut för loppen?

– Att det bli hård och jämn fart, men det kommer det förmodligen inte att bli. Kalle är beredd på bökiga lopp med snabba avslutningar där han måste hålla sig lugn och spara krafter till slutet.

– Min förhoppning är att löpstyrkan och inte slumpen med knuffar och inblandning i incidenter ska avgöra, avslutar Janne.

Löparlivet tackar tränare Janne Bengtsson för en trevlig och inspirerande pratstund och önskar honom och Kalle stort lycka till i Doha!

Följ Kalle Berglund i VM 2019
Torsdag 3 oktober
21:00 1 500 m försök

Fredag 4 oktober
19:10 1 500 m semi

Söndag 6 oktober
18:40 1 500 m final
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *