VM I DOHA: Fredrik Samuelsson “Jag kommer att kriga för varje poäng”

Huvudmålet för säsongen har varit VM, berättar en lättad Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, för Löparlivet, som fick sin VM-biljett klar så sent som för en vecka sedan. Nu återstår bara den sista uppladdningen och formtoppningen inför VM i Doha som blir tiokamparens andra VM.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text & Bild

Den 24-åriga tiokamparen Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, debuterade i VM 2017 i London men tvingades den gången att bryta på grund av en skada, efter att ha gjort sin bästa säsong någonsin där han för första gången kommit över 8 000 poäng. Skador är dock en del av elitidrotten och den här säsongen har han hållit sig skadefri och kunnat träna normalt. Fredrik hade en fantastisk inomhussäsong i år som kulminerade i inomhus-EM i mars, där han presterade på topp och slog personligt rekord i flera grenar men hamnade slutligen och lite retligt precis utanför pallen. Utomhussäsongen har kanske inte gått exakt som Fredrik önskat, även om han bjudit på stabila tävlingar:

– Jag har inte varit precis där jag vill vara men huvudmålet för säsongen har varit VM, säger Fredrik som under säsongen har visat att hans arbete på sina svaga sidor, kastgrenarna, har gett resultat under året:

– Kastgrenarna har varit min akilleshäl men jag har gått framåt i dem under säsongen. Hoppgrenarna har funkat normalt men jag har tappat lite speed i sprint och häck. Sprint och häck har inte gått som jag har velat och det gäller att hitta tillbaka i dem för att få en helhet i tiokampen. Tiokamp är en komplex gren och det går alltid upp och ned i de olika momenten. Det är nästan omöjligt att vara bra i alla moment men man vill få en stabilitet och trygghet i alla. Det är dit man vill komma, förklarar Fredrik.

Foto: Deca Text&Bild

Jag ska ha kul och bara köra och se hur långt det räcker. VM känns som en bonus för min del. Jag går in som en underdog och ska försöka ta så många placeringar som möjligt, kämpa för varenda poäng. Samtidigt har jag en enorm press på mig själv. Jag vill alltid prestera och leverera bra resultat, en bra slutpoäng.

Fredrik Samuelsson
Sen inbjudan – en mental prövning

Om det är något som kan tära och stjäla energi är att inte veta, velandet och spekulationer om att åka till VM eller inte.

– Det ska vara 24 deltagare i tiokampen. Jag är en av de 24 bästa i år men det är bara 20 som hade klarat kvalgränsen. Därefter skulle fyra ytterligare bjudas in. Det har varit jäkla mycket spekulationer om det, bland annat att bjuda in nationer som inte brukar delta i tiokampen, wild card, eller om man ska gå efter världsårsbästa och så vidare. Jag blev oerhört lättad när jag fick beskedet, förklarar Fredrik.

Hur hanterar man sådana mentala prövningar?

– Det är en speciell situation och det tar energi, helt klart, men samtidigt försöker jag att inte fokusera på det eftersom jag inte kan påverka beslutet. Det är onödigt att gå runt och vara irriterad över det, menar Fredrik.

Att vara en av de sista in i startfältet, hur tänker du kring det?

– Jag ska ha kul och bara köra och se hur långt det räcker. VM känns som en bonus för min del. Jag går in som en underdog och ska försöka ta så många placeringar som möjligt, kämpa för varenda poäng. Samtidigt har jag en enorm press på mig själv. Jag vill alltid prestera och leverera bra resultat, en bra slutpoäng, säger Fredrik.

Foto: Deca Text&Bild

Det blir roligt att komma till Italien och få in landslagsstämningen. Jag ska försöka hitta toppformen där när jag lättar på träningen. Jag kör mindre kvantitet och mer kvalitet med explosivitet för att förbereda kroppen vad som komma skall.

Fredrik Samuelsson
Formtoppning inför VM

Även om inbjudan till VM kom sent har säsongen och träningen varit upplagd för att komma till VM och kunna prestera. Det gäller, förklarar Fredrik, att hela tiden försöka hitta tändningen och taggningen i träningen. Varje vecka tränas alla moment även om fokus kan variera.

– Det finns alltid något som man kan utveckla. Jag har lagt mycket mer tid på kastgrenarna under 2019 eftersom det har varit min svaghet. Tittar man på dem som är bättre än jag är de ofta bättre i kastgrenarna. Hoppgrenarna har varit mina starkaste grenar och sprint har jag legat runt medel. Nu ska jag fokusera på mer speed inför VM. Jag vet inte om det kommer att ge effekt till Doha eller om resultatet kommer att synas nästa säsong. Det är en svår balansgång, säger Fredrik.

Fredrik åkte iväg till Rom för att vara med i landslagets precamp i måndags. Där börjar den verkliga toppningen med två veckor kvar till VM.

– Det blir roligt att komma till Italien och få in landslagsstämningen. Jag ska försöka hitta toppformen där när jag lättar på träningen. Jag kör mindre kvantitet och mer kvalitet med explosivitet för att förbereda kroppen vad som komma skall, berättar Fredrik.

Från att ha tränat sex till sju tuffa pass per vecka minskas antalet tuffa pass till cirka fyra stycken för att få in mer återhämtning mellan passen men även mer vila mellan set och repetitioner. Fredrik berättar om tre pass som han brukar checka av formen med:

1) Sista veckan körs ett skivstångspass med få serier och få repetitioner med fokus på explosivitet. Övningarna som körs är frivändning, bänkpress och överstöt.

2) Några dagar innan tävling körs sprintlopp för att känna att benen svarar.

3) Häckhopp och kulkast är andra explosiva övningar som gör att kroppen svarar bra. Fredrik förklarar att övningarna hjälper honom att få in känslan av snabbhet i kroppen, att det händer något som gör att det ”klickar till” i kroppen.

Fredrik, som satsar ambitiöst och på heltid på sin idrott, har under sommaren och hösten tagit hjälp av en kostrådgivare och en mental rådgivare. Det är dock ett nyligen inlett samarbete som Fredrik är osäker kommer att ge effekt redan till Doha.

– Det jag har stoppat i mig och gjort tidigare har inte varit fel men det finns alltid något att skruva på för att hitta ytterligare några procents förbättring som kan vara skillnaden mellan att hamna på pallen eller utanför, säger Fredrik.

Utmaningar i Doha

Fredrik stannar i Rom mellan den 16 till 24 september innan han beger sig till Doha. En utmaning i Doha är värmen, något som Fredrik menar är relativt vana tävlingsförhållanden för honom. Under EM i Berlin 2018 var värmen extremt – runt 35 grader. Hans tips är att vara noggrann med vätska och vätskeersättning, samtidigt som han framhåller att han föredrar att tävlar i värme istället för kyla.

Tiokamp är en speciell gren jämfört med andra friidrottsgrenar. I Doha har tidsprogrammet stramats åt med tävlingsstart på eftermiddagen och pågår fram till midnatt för att undvika förmiddagsvärmen. En konsekvens kan bli sämre resultat, menar Fredrik:

– Jag tror att resultaten kommer att bli något sämre, men vi får se. Mästerskapet går också sent vilket kan påverka resultatet negativt.

Fredrik kommer att inleda sitt tävlande onsdagen den 2 oktober. Fem grenar på onsdag och fem på torsdag. Vad händer på arenan, mellan grenarna?

– Vi tiokampare är på arenan hela dagen, vilket är lite annorlunda jämfört med andra friidrottsgrenar. Mellan grenarna väntar vi i ett rest room. Där gäller det att vara fokuserad och ladda upp inför nästa gren. Svårigheten är att släppa en gren som har gått dåligt. Jag brukar försöka äta, lyssna på musik, softa, prata med pappa (Jan Samuelsson, som är Fredriks tränare red. anm.) och andra aktiva från andra länder eller få hjälp med behandlingar, berättar Fredrik.

Foto: Deca Text&Bild

Pers och sluta topp tio. Det gäller att behålla fokus i värmen. Värmen kan nog vara utslagsgivande för några. Jag tror det blir väldigt tajt om placeringarna och mellan 8 000 och 8 100 poäng kan det skilja många placeringar. Jag kommer att kriga för varje poäng.

Fredrik Samuelsson
Drömscenariot på VM

Konkurrensen inom tiokamp är tuff, även om Fredrik kan ge två förhandsfavoriter som är snäppet vassare än övriga: fransmannen Kevin Mayer som slog världsrekord 2018 och kanadensaren Damian Warner.

– Bakom dem kan allt hända. Det är tufft och det ska vara tufft i VM. Det har hänt mycket inom tiokampen de senaste åren och ribban har höjts, säger Fredrik.

Hur ser ditt drömscenario ut?

– Pers och sluta topp tio. Det gäller att behålla fokus i värmen. Värmen kan nog vara utslagsgivande för några. Jag tror det blir väldigt tajt om placeringarna och mellan 8 000 och 8 100 poäng kan det skilja många placeringar. Jag kommer att kriga för varje poäng, avslutar Fredrik.

Löparlivet tackar Fredrik för att han delar med sig av sina tankar och förberedelser inför VM och önskar honom lycka till i Doha!

Följ Fredrik Samuelsson i VM 2019
Onsdag 2 oktober
15:35 100 m
16:30 Längd
17:50 Kula
19:40 Höjd
22:15 400 m

Torsdag 3 oktober
15:35 110 m häck
16:30 Diskus 1
17:35 Diskus 2
18:05 Stav 1
19:05 Stav 2
21:05 Spjut 1
22:10 Spjut 2
23:35 1 500 m
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *