Veteranfriidrottare samlas i Malmö för IVSM

I helgen är det dags för inomhusveteran-SM och Malmö AI står för arrangemanget. Ett 50-tal föreningar är anmälda och en av de största är Spårvägens FK. Många spännande starter väntas, till exempel Annelie Bergsjö, Vallentuna FK, som i år har slagit svenskt rekord på 60 m och 200 m i K50.

Text: Löparlivet

Det börjar dra ihop sig för veteranernas stora svenska mästerskap. Den 1 till 3 mars är det dags för Malmö AI att stå för arrangemanget i Friidrottshallen Atleticum. Tävlingsledare Annika Hovang, MAI, berättar att de är väl förberedda för de 476 deltagare och 1176 starter i helgens mästerskap, bland annat genom att ha väl förberedda funktionärer tack vare ett arrangemang av en barn- och ungdomstävling i januari.

– Det bli roligt att arrangera en veterantävling. Det är många starter och många duktiga veteranfriidrottare. Det blir kul att se.

– Som förening försöker vi arrangera ett SM varje år och i år blev det inomhus-SM för veteraner. Det var länge sedan vi arrangerade ett veteranmästerskap. På 80-talet arrangerade vi veteran-EM och Skåneklubben IK Pallas arrangerade IVSM 2002, säger Annika som också berättar att MAI arrangerade Lag-USM 2018, Stafett-SM 2017 och ISM 2016.

Inför årets upplaga av IVSM är de största föreningarna, sett till antalet deltagare, MAI med 28 deltagare och 63 starter, och Björnstorp IF med 28 deltagare och 62 starter, tätt följda av Spårvägens FK med 26 deltagare och 64 starter (siffror från tisdagen den 26 februari). Det finns även möjlighet att efteranmäla sig i de flesta grenar, förutsatt att inga nya heat behöver skapas.

– Deltagarna kommer från hela Sverige, från norr till söder. Vi har ett 50-tal föreningar anmälda och några deltagare kommer från Danmark och Luxemburg, med de tävlar inte i svenskt mästerskap, berättar Annika.

Veteranfriidrottsåret har börjat bra, med svenska rekord och rapporter om positiva träningsresultat. Kan det bli några rekord i helgen?

– Vi tror att vi kommer att få se lite rekord i helgen. Många är väldigt duktiga. Carl-Erik Särndal från Ystads IF i M80 ska ha hoppat över världsrekordhöjd på träning. Det ska bli spännande, säger Annika.

Spårvägen FK:s veteraner. Foto: Maria Wallenhov
Spårvägen satsar på stafetter

Spårvägen är den största klubben från Stockholmsområdet med Mattias Sunneborn i spetsen för veteranverksamheten. Mattias berättar att han ser fram emot tävlingarna i Malmö, speciellt med tanke på att han själv har bott i Malmö mellan åren 1990 till 1995. Det var faktiskt under den tiden, när han tävlade för MAI, som han slog igenom. 1991 var han förste svensk att hoppa över åtta meter i längdhopp, 1995 tog han silver i inomhus-VM i Barcelona och året därpå guld på inomhus-EM i Stockholm.

– När jag bodde i Malmö fanns inte Atleticum och det här blir första inomhus-SM för veteraner i Malmö för mig. Det blir lite speciellt att komma tillbaka och MAI har också väldigt fin veteranverksamhet, säger Mattias.

Sedan tre år tillbaka har Mattias drivit en växande veteranverksamhet i Spårvägens FK. Ett kännetecken för veteranverksamheten är den goda gemenskapen, något som gjorde att Mattias kom tillbaka efter några års uppehåll.

– Resultaten är en sak men gemenskapen, att vi hejar på varandra, stöttar och peppar, oavsett ålder och över föreningsgränserna är något helt annat, berättar Mattias och lyfter fram lördagens ”get together-middag” som ett roligt socialt evenemang som alla spårvägare kommer att delta i.

Mattias är anmäld till längdhopp, tresteg, 60 m häck och stafett i M45, men säger att han satsar mest på stafetten och gemenskapen. Om ett par veckor är det dags för IVVM där han, om kroppen är i gott skick, vill konkurrera om guld i längd, tresteg, femkamp och stafett. Till iVSM i helgen tycker Mattias att vi ska hålla extra koll på Spårvägens stafettlag, som redan har många av de svenska veteranrekorden inomhus på 4×200 m (K35, K40, K45, K50, M35, M40, M45, M50 och M55):

– Våra stafettlag är toppade och vi siktar på att slå de svenska rekorden i respektive åldersklass. Det är första gången vi har ett stafettlag i M60 och det ska bli kul att se hur det går. Vi vill gärna ha tufft motstånd av andra föreningar så vi får kämpa, säger Mattias.

Mattias Sunneborn satsar på stafett i helgens iVSM. Foto: Deca Text&Bild
Blir det nordiskt rekord i stafett för K40?

En av Spårvägens friidrottare som satsar på stafett i helgen är Eleonore Gåvsten i K40.

– Stafett är väldigt kul och nu satsar vi på nordiskt rekord. Svenskt rekord har vi så nu måste vi sätta upp ett nytt mål, säger Eleonore.

Säsongen började väldigt bra före Eleonore med fina resultat i 60 m, 200 m och favoritgrenen 400 m. På 400 m sprang hon på 60.74 vid Upplands IVDM i januari. De senaste veckorna har lite problem med ett knä stört träningen, vilket har gjort att hon på helgens IVSM valt att fokusera på stafett och 400 m.

– Jag har inga tidsmål eftersom det har grusats lite av att jag har haft lite problem med ett knä. Jag ser det som ett genrep inför IVVM i slutet av mars. Det ska bli skönt att åka till Malmö, lite semester, och träffa alla löpare, berättar Eleonore som också har sin tvillingsyster Sofia Gåvsten, Uppsala LK, på startlinjen.

Eleonore började springa våren 2011 vid 32 års ålder, efter att hon fått barn, men då var det långdistans som gällde. Tävlande för IF Linnea sprang Eleonore många tävlingar, från millop upp till maraton. Ett resultat som hon idag ser tillbaka på med stolthet är Lidingöloppets tremil på 2:25.32 år 2013. För tre år sedan hittade hon veteranfriidrott i Anna Sunneborns grupp – och det är ingenting hon ångrar:

– Det är fantastiskt kul och jag är glad att jag hittade dit. Det är en helt annan grej än långdistans. Mer fart och explosivt. Det passar min personlighet.

Idag tränar Eleonore löpning cirka tre dagar i veckan, mer explosiv och intensiv träning jämför med långdistansens nötande av mängd. Till det kommer två pass crossfit i veckan. 400 m är den distans hon satsar mest på och har som målsättning att springa under 60 sekunder.

– Jag är snabb men inte blixtsnabb och relativt uthållig så 400 m är lagom långt. Kortare är också kul, även 800 m, men just 400 m har gått bra och det är kanske därför jag har fastnat för det, säger Eleonore.

Stafett 4x400m i Huddinge. Fr v: Lena Axelsson, Anna Björkstedt, Jenny Åkervall och Eleonore Gåvsten, Spårvägens FK.
Foto: Privat
Annelie Bergsjö toppar inför IVVM
Annelie Bergsjö iVDM. 8:23 på 60m.
Foto: Privat

Ytterligare en veteranfriidrottare att hålla koll på i helgen är Annelie Bergsjö, Vallentuna FK. Hon återupptog sitt barndomsintresse för friidrott och sprint år 2013 och sedan dess har medaljer skördats. Idag tränar hon fyra dagar i veckan, varav två tillsammans med andra veteraner på Bosön, för tränaren Lion Martinez. Sprint är huvudinriktning och det som hon beskriver att hon alltid haft fallenhet för, även som barn när hon höll på med friidrott. Veteran-SM nu i helgen ser hon som en viktig del i formtoppningen inför det stundande IVVM i slutet av mars. Till helgen siktar hon att tävla i grenarna; 60 m, 200 m, längdhopp och 60 m häck, för att slåss om guldet.

– Det är en skön känsla att vinna, men ännu viktigare är det att göra bra resultat eftersom det är en toppning mot VM och jag vill få alla moment att stämma; få till en bra start, hålla ett bra löpsteg och göra det så bra som möjligt. Sedan är det inte bara blodigt allvar utan mycket socialt också, säger Annelie.

I år är det första året som Annelie tävlar i K50 och har fått ett gott formbesked genom att ha satt två nya svenska inomhusrekord; 8.23 på 60 m och 27.80 på 200 m.

– Det är kul att ta rekord. Det är sånt som peppar. Fast det är tufft nu och man får inte behålla rekorden så länge eftersom det är många som håller på och konkurrensen är tuff. Veteranfriidrott har blivit populärt och det är ofta fulla heat, konstaterar Annelie.

Säsongsmålet är att komma ned på 8.20 på 60 m och för utomhussäsongen är målet veteran-SM i Huddinge samt en inbjudningstävling i sjukamp i Tyskland.

Reglerna för klassindelning skiljer sig åt i Sverige jämfört med internationellt, där hon tävlar i K45 tills hon fyllt 50 år. Eftersom häckavståndet skiljer sig åt i K45 och K50 blir det ingen start i 60 m häck på IVVM. Hon planerar däremot att starta i 60 m, 200 m och längdhopp.

– På VM har jag inga medaljförhoppningar eftersom jag är äldst i klassen men jag hoppas på bra tider. Jag har nog störst chans till en bra placering i längd, avslutar Annelie.

Löparlivet önskar alla veteranfriidrottare en riktigt härlig tävlingshelg i Malmö!

MER INFO

Startlista, tidsprogram mm inför iVSM

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *