Inför VDM – Extra “kick” att tävla på bana

I år bjuder IFK Tumba på veteran-DM och har infört ett nytt grepp – en extrainsatt klass/kategori för kvinnor och män 30+, dock inget mästerskap. Löparlivet träffar två deltagare, Hässelbys Mia Edvardsson i K50 och Turebergs Patrik Karlsson i M55, som siktar mot DM som berättar varför banlöpning ger dem en extra kick.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Bilden ovan är från Diamond 1000 på Stockholms Stadion 2014. Foto: Deca Text&Bild

Att tävla i friidrott som veteran. Att tävla på bana. Att våga gå utanför sin komfortzon. Efter 100 maraton var det just det som Patrik Karlsson, Turebergs FK, gjorde. Efter 100 maror omvärderade han sin egen löpning och valde att lämna jakten på maraton bakom sig för att fokusera på medeldistans och banlöpning.

– Det blir mer tävling på bana, man tävlar mot sina motståndare på ett annat sätt än landsvägslopp där man oftare tävlar mot klockan. Det hade jag inte varit med om tidigare. Jag gillar därför 1 500 m eftersom det är taktik men också snabbhet och uthållighet, säger Patrik.

Mia Edvardsson, Hässelby SK, menar å andra sidan att alla som tävlar på bana tävlar i sin lilla bubbla med förutsättningar som inte kan uppnås på andra sätt:

– Alla har sitt mål och sitt fokus på tävlingen, man är i sin bubbla samtidigt som alla tävlande sammanstrålar på en och samma plats. Det ger otrolig energi och man kan liksom insupa hela atmosfären. Att man springer på en platt bana ger bra förutsättningar till personbästan. Det är roligt och kanske lite mer utmaning än att springa landsvägslopp, säger Mia.

Mia Edvardsson tävlar på 5 000 m i VDM i maj. Bilden är från Tjejmilen 2010. Foto: Privat
Biter i” mer på bana

Mia har alltid haft löpning som en sidekick. I ungdomen satsade hon på längdskidåkning och gick skidfolkhögskola i Mora under två år. Efter studierna mattades intresset för skidåkning av och hon hamnade i restaurangbranschen i 20 år. Karriären inleddes på en pizzeria i Mora och avslutade inom fine dining på några av Stockholms vassaste restauranger, bland annat Erik Lallerstedts Eriks i gamla stan, Edsbacka Krog när den fick sin andra Michelinstjärna och Oaxen Krog när den låg ute på skärgårdsön Oaxen.

– Det är lite prestation i restaurangbranschen liksom i löpning, det man gör det ska man göra bra och det var nog därför jag hamnade inom fine dining till slut. Hade jag inte haft löpning vid sidan om hade jag aldrig orkat jobba inom restaurangbranschen under så många år, konstaterar Mia som numera är idrottsmassör och PT vid Access Rehab samt löpledare för Urban Tribes och den egna klubben Hässelby SK.

Att Mia kom att satsa på löpning har mycket med slumpen att göra. Genom att hon träffade Lisa Blommé, f.d. elitlöpare, och hennes man Rubin McRae, tränare i Hässelby SK, 2006 och fick ett mer strukturerat träningsupplägg med periodisering.

– Jag ville bli snabbare på milen och kortare distanser. Jag har tävlar på bana lite då och då men det är kul att det finns fler tillfällen för veteraner att göra det nu, berättar Mia som idag försöker ”komma ikapp” sina personliga rekord efter ett diskbråck.

Veteran-DM tycker Mia är en självklarhet och det ger goda förutsättningar att springa bra:

– Jag kommer att springa 5 000 m även om jag inte är formtoppad. 5 000 m på bana är inte lika hysteriskt som 10 000 m och man vet vilken fart man ska hålla per varv. Min känsla är att det brukar gå att bita i mer på bana än på landsväg och man blir inspirerad av alla andra som tävlar runtomkring eftersom många grenar går samtidigt, säger Mia som laddar upp inför DM med att åka med Hässelby SK som massör och ledare till Göteborgsvarvet, dagen innan sitt lopp på 5 000 m där hon siktar mot 23 till 23:20 i tidsmål. Som långsiktigt mål har hon VVM 2022 i Göteborg.

– Det är lite synd att det har varit lite tunna startfält tidigare. Det är kul om det blir många starter så att det blir lite trångt och bökigt, tillägger Mia med ett leende.

Från maraton till medeldistans

Även om Patrik fortfarande springer maraton, och ska bland annat springa Stockholm marathon i år, brinner han numera för att tävla på bana.

– Det är som en helt annan idrott. För maraton behöver man samla mycket mängd och för medeldistans behövs mer kvalitet i träningen, säger Patrik som sprang sin första mara i Stockholm 1984 och började 2016 lägga om träningen mot banlöpning.

– Jag ville prova något nytt. Det har tagit ungefär två år att lägga om träningen och för att kroppen ska palla med flera intervallpass per vecka och tävling flera dagar i rad. Jag har byggt upp styrka och jobbar med snabbhet och teknik. Det är fantastiskt kul, säger Patrik övertygande och berättar vidare att volymen ligger på cirka sju mil per vecka varav cirka två kvalitetspass.

Visst har träningen som Patrik har gjort gett resultat! På IVVM i Polen berättar Patrik om två höjdpunkter, dels att nå under tio minuter 3 000 m, dels att ordentligt pers på 1 500 m från 4:49 till 4:43. Dessutom sprang han 10 km (ute) på 36:14 med en topp tio-placering och gjorde ett, enligt honom själv, godkänt halvmaralopp på 1:22 dagen efter superloppet på 1 500 m.

På veteran-DM står 1 500 m och 5 000 m på Patriks agenda och målet är pers på 5 000 m, helst under 17:30.

– Jag fick inte riktigt till det på 5 000 m förra säsongen så jag är riktigt taggad nu. Snabbheten har jag jobbat mycket på under vintern så det ska bli kul att se vad jag kan göra nu, säger Patrik.

Veteran-DM blir lite av en formkoll inför sommaren och VSM som går i Stockholm till hösten. Det långsiktiga målet är VVM 2022 i Göteborg.

– Jag kommer fokusera på banlöpning några år till. Jag fyller 60 en månad innan VVM i Göteborg 2022 och kommer då vara yngst i min åldersklass, säger Patrik med förväntning i rösten.

“En trevlig sak med friidrottsmästerskap är att man har tid att heja på varandra också” säger Patrik Karlsson. På bilden är det Patriks slutspurt på halvmaran under VVM i Polen 2019 där han hejas på av Gunnel Tolvers i gul jacka.
Foto: Nils Nestor, supporter och tävlingslöpare

Varför ska man tävla på bana?

När vi kommer in på diskussionen om vad det är som gör banlöpning så rolig menar Patrik framför allt att det är enkelt.

– Det är enkelt, platt och exakta distanser så man hålla koll på hur snabbt man springer. Det gör lite ondare men man har ofta draghjälp och man håller lätt koll på mellantider.

Något som kan upplevas som en nackdel, men också vara lite sporrande, tycker Mia, är att man som löpare hela tiden är synlig för publiken på banan.

– Det kan kännas lite utsatt eftersom det är öppet hela tiden men när man väl är där springer man i sin bubbla och samtidigt uppleva atmosfären runtomkring.

Samtidigt, framhåller både Mia och Patrik, att sammanhållningen på tävlingarna är mycket god. Det är helt enkelt roligt att träffa sina vänner på tävling.

– En mara umgås man en dag eller en helg om man reser iväg, men på mästerskap som IVVM i Polen umgicks vi i en vecka och man lär känna varandra på ett annat sätt. Jag gillar det, säger Patrik.


Bilden är från “Prova på bana” som arrangerades av LK Roslagen. Helgen 18-19 maj bjuder IFK Tumba in till VDM på Sätra IP.
Foto: Christer Schapiro
Chans att tävla på bana i maj

Den 18 till 19 maj bjuder arrangören IFK Tumba in till veteran-DM på Sätra IP, ett mästerskap som traditionellt sett går under maj. IFK Tumba har mångårig erfarenhet som arrangör av DM, i alla fall sedan slutet av 90-talet, och har rutin att skapa ett bra arrangemang. Det, och att tidsprogrammet alltid brukar hålla, är två viktiga anledningar till att komma och tävla i VDM i år, tycker Mikael Magnusson, IFK Tumba.

Under åren har deltagandet och antalet starter varierat. Utifrån förra årets startlista var det flest startande i ålderskategorierna 40 till 55 och i kastgrenarna på den manliga sidan något större startfält upp till M80.

– Vad vi kan se nu är det ungefär samma tyngdpunkt i ålderskategorierna som tidigare år. Det är få startande i 35-klassen, något som jag tror kan ha att göra med att många bildar familj under de här åren, spekulerar Mikael.

I år testar arrangören ett helt nytt grepp på tävlingarna genom att släppa in seniorer som är 30+, det vill säga ålderskategorin K/M30, personer födda mellan åren 1985 till 1989. Dessa tävlar dock inte i distriktsmästerskapen, men det öppnar möjligheterna att startfälten ska bli större.

– Jag har diskuterat med Mattias Sunneborn till och från under det senaste året om vi ska införa en M/K30. Det är många som slutar med friidrott strax innan de fyller 30 och det här hoppas jag kunna inspirera dem att fortsätta. Vi testar med den här ålderskategorin så får vi se vad som händer, säger Mikael.

Det fina med veteran-DM är att det finns plats för alla som vill testa sina fysiska gränser inom friidrott, oavsett ålder. Alla får plats och kan delta utifrån sina förutsättningar. Det enda kravet är att tävla för en förening ansluten till SFIF i Stockholms distriktsförbund. Eftersom tävlingen är öppen kan man dessutom delta även om man tävlar för en förening utanför distriktet, med förbehåll att resultatet inte blir godkänt i DM. Kom ihåg att anmäla dig till VDM innan den 5 maj – efteranmälan mottages endast i mån av plats.


INFO: VDM
Inbjudan
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *