Tjejmilen – ett historiskt lopp som ligger många varmt om hjärtat

Den 31 augusti samlas omkring 20 000 tjejer på Gärdet för att springa Tjejmilen – ett av Sveriges största motionsevent för kvinnor. Löparlivet har pratat med Malin Starfelt, Runacademy IF, om hennes mål inför loppet och varför hon valt Tjejmilen framför SM. Vi pratar även med friidrottsgiganten Evy Palm, första kvinna att vinna Tjejmilen 1984, som berättar varför Tjejmilen ligger henne varmt om hjärtat.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text&Bild

För 36 år sedan, 1984, hölls den första upplagan av Tjejmilen. Denna blivande 36-åring bär på många av historiens vingslag, inte minst sett som ett motionsarrangemang för kvinnor och en föregångare för andra motionsevent för kvinnor. Forskarna Karin S Lindelöf och Annie Woube, etnologer vid Uppsala universitet, har undersökt fenomenet ”tjejlopp”. I den nyutkomna bok ”I tjejer spår – för framtids segrar” presenteras forskningsresultaten (läs även Löparlivets intervju med forskarna) där de beskriver att det i projektet har framkommit flera olika aspekter av tjejlopp, både stärkande och problematiska aspekter. Fenomenet som sådant är inte svart eller vitt.

– På många sätt bidrar tjejlopp till jämställdhet på idrottens område genom att kvinnor lär sig motionera via denna typ av lopp, samt får kunskap om hur man genomför motionslopp, vilket kan leda vidare till idrottsutövning i andra, kanske könsblandade, lopp. Genom tjejlopp får kvinnor, som tidigare inte idrottat, ett kroppsligt och mentalt självförtroende, vilket många upplever som oerhört stärkande. Det är också något som lopparrangörer skulle kunna ta fasta på i högre grad än de gör idag, konkluderar Annie forskningsresultaten i Löparlivets tidigare artikel.


Det råder ingen tvivel om att Evy Palm har varit en betydelsefull friidrottare. 2018 mottog hon Svenska löpares pris på Friidrottsgalan. Foto: Deca Text&Bild

Jag blev jätteglad när jag hörde att det skulle startas en Tjejmil i Stockholm, att vi tjejer skulle få ett alldeles eget lopp. Det tror jag har varit något som har betytt mycket.

Evy Palm
Evy Palm: Ett lopp för alla kvinnor

Premiäråret 1984 lockade Tjejmilen 2 000 kvinnor till start. Evy Palm är en av friidrottssveriges giganter och hon var den första kvinna att vinna Tjejmilen när hon gick i mål på 34:29, över 1,5 minut före Solveig Harryson, Hargs BK Runners, som gick i mål på 36:08.

– Jag blev jätteglad när jag hörde att det skulle startas en Tjejmil i Stockholm, att vi tjejer skulle få ett alldeles eget lopp. Det tror jag har varit något som har betytt mycket. Jag minns att jag tyckte att det var häftigt att vi tjejer skulle ha en egen presskonferens inför loppet. Jag hade bara varit med på presskonferensen inför maran tidigare, berättar Evy Palm för Löparlivet när vi pratar om minnen från den första Tjejmilen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli så uppvaktad av de andra tjejerna som sprang och att de kom fram och tackade mig efteråt, att det var tack vare mig som dem sprang. Det har nästan blivit ännu mer nu efteråt. Jag minns en tjej i 14-årsåldern som kom fram till mig och berättade att det var tack vare mig som hon och hennes mamma sprang Tjejmilen. Hon sa att om jag kunde springa maraton så kunde dem springa en mil, säger Evy och tillägger att hon hoppas att Tjejmilen kommer att bli kvar många år till.

Evy har vunnit Tjejmilen fem gånger, åren 1984 till 1986, 1988 och 1989 samt två andraplatser 1987 där hon blev slagen av Malin Wästlund som vann på 34:20 och 1990 där Grete Waitz vann på 33:49. Sin bästa tid gjorde Evy 1986 när hon vann på 33:30. Däremot har Evy, som nu har hunnit bli 77 år, sprungit Tjejmilen totalt 30 gånger, 30 år, och alla gånger har hon nått mållinjen under timmen. De två senaste åren har hon delat ut plaketter till löparna vid målgång. Vi frågar Evy vad som är tjusningen med Tjejmilen?

– Det är att vi tjejer får ett eget lopp, en mil utan killar och där man inte behöver vara lika orolig att bli omkullsprungen i starten. Jag vet att jag tänkte vid den första Tjejmilen när jag såg pappor och karlar stå och heja att det är viktigt för kvinnor att få en egen dag. Det är nog många som inte bor i Stockholm som kommer och springer loppet och kanske får en helg för dem själva, dels ett festligt lopp dels en helg att göra något själv. Det är häftigt när alla tjejer kommer till Gärdet inför loppet och häftigt efter när alla slår sig ned och fikar, säger Evy.

Idag, 36 år efter starten, är tio gånger så många kvinnor anmälda som till premiärupplagan 1984. 20 000 ställer sig på startlinjen till ett av världens största motionsarrangemang för kvinnor. Det 10 km långa loppet som avgörs lördagen den 31 augusti på Gärdet och Södra Djurgården. Till alla som ska springa Tjejmilen önskar Evy lycka till och ger rådet:

– Spring lugnt i början, stressa inte, utan kom in i loppet och njut. Ta det som en rolig grej, även om du springer bra.


Malin Starfelt, Runacademy IF, är en av elitlöparna som springer Tjejmilen i helgen. Foto: Deca Text&Bild

Det är lite annorlunda att springa ett tjejlopp än andra lopp. Om man inte går med i elitklungan riskerar man att hamna ensam. Det är verkligen känslan av att det är tävling och att man tävlar mot alla. I mixade lopp är det oftare andra killar runtomkring som man växeldrar med men man tävlar inte mot dem på samma sätt.

Malin Starfelt, Runacademy IF
Starkt elitstartfält på årets Tjejmil

Tjejmilen krockar i år med Friidrotts-SM men trots det blir ett mycket starkt startfält på Tjejmilen där en hel del elitlöpare valt bort SM till favör för Tjejmilen. Hanna Lindholm, Huddinge AIS, som förra helgen vann 10 000 m på Finnkampen på 33:40 får ses som en av segerkandidaterna imorgon. I anmälningslistan finns också Johanna Bäcklund, Runacademy IF, som är uttagen att springa maraton på VM i Doha senare i år. Dessutom är talangen Yoie Bohlin, Hässelby SK, anmäld som tidigare i augusti vann Midnattsloppet i Stockholm på förnämliga 35:05. Yoie var även anmäld till SM 5 000 m på söndag 1 september och var anmäld till fredagens SM 10 000 m där hon inte kom till start. Lisa Ring, IK NocOut, som vann tog SM-guld på 100 km och debuterade i landslaget för ultratrail i år, står också på startlinjen till Tjejmilen. Lisa har dessutom ett personbästa på landsväg på 34:49 (-17).

En annan elitlöpare som valt Tjejmilen före SM är Malin Starfelt, Runacademy IF, som bland annat sprang EM i maraton 2018. Hon följde upp med ett superlopp i Sevilla Marathon i februari i år på det nya personliga rekordet 2:38.40. Löparlivet frågar Malin vad som gjort att hon har valt Tjejmilen istället för SM?

– Egentligen är den en praktisk fråga eftersom min make är bortrest och jag måste ha barnvakt till vår son. Det blir lättare på hemmaplan i Stockholm. Jag tror ändå att jag hade valt Tjejmilen istället för SM eftersom jag föredrar landsvägslopp före bana. Det blir mer öppet för alla till bra placeringar på väglopp även om man inte är så spurtsnabb. Trots att det krockar med SM blir det oväntat bra startfält, ungefär som det brukar vara i Tjejmilen, säger Malin.

Malin har tidigare sprungit Tjejmilen tre gånger, varav de två senaste åren där hon har slutat på sjätteplats. Förra året var sluttiden 36:33. Löparlivet frågar Malin vad hon tycker är speciellt med Tjejmilen och hur ser förväntningarna ut inför årets lopp?

– Jag vet egentligen inte vad som är speciellt med Tjejmilen. Det är nog stämningen och festligheterna och att loppet lockar många bra löpare. Det är en bra bredd, ett bra arrangemang och kul lopp på en fin bana och bra publik, säger Johanna som också berättar att hennes målsättning är att försöka göra en bra tid, helst en minut snabbare än fjolårets Tjejmil.

Vi frågar Malin vad som lockar henne att springa ett lopp för enbart tjejer?

– Det är lite annorlunda att springa ett tjejlopp än andra lopp. Om man inte går med i elitklungan riskerar man att hamna ensam. Det är verkligen känslan av att det är tävling och att man tävlar mot alla. I mixade lopp är det oftare andra killar runtomkring som man växeldrar med men man tävlar inte mot dem på samma sätt, förklarar Malin.

Har du funderat något kring fenomenet tjejlopp och om att det skulle kunna vara problematiskt?

– Ja, jag har funderat lite kring det. Det jag har reagerat på är att det vissa tjejlopp är kortare än originaldistansen, till exempel i Vasaloppet, men om Tjejmilen får fler tjejer att våga eller välja att springa tycker jag att det är bra. Det är toppen om det krävs ett lopp för att få fler tjejer fysiskt aktiva. Däremot har jag svårt för att det delas ut vissa produkter som endast delas ut i tjejlopp, säger Malin.

Malin berättar att det har varit en tuff sommar privat även om träningen har tuffat på. Årets eldprov var Sevilla marathon i mitten av februari som förutom ett nytt snyggt PB resulterade i ett par veckor med en överansträngd vad. Inför Premiärmilen i slutet av mars var vaden i bättre skick och hon slutade trea i loppet på 37:01 med mycket alternativträning och ett intervallpass i löpning efter maratonloppet i Sevilla. Efter Premiärmilen beskriver Malin att hon kom igång med träningen bra och det stora målet för våren var Stockholm marathon. Dessvärre drogs hon med hosta som gjorde att loppet inte blev vad hon önskade:

– Jag hade en envis hosta som jag nog inte ville erkänna för mig själv att den var så besvärlig som den var. Jag var helt enkelt inte i form att springa så bra som jag ville. Sommaren har varit tuff privat och jag har inte haft några direkta mål. Vi har varit på semester i alperna där jag har sprungit långa pass med vila från tider och banlöpning. Det har blivit variation i löpningen och jag har sprungit mer på känsla, lite löparsemester. Jag har ändå tränat väldigt bra och sprang KIA Fjällmaraton (Malin slutade femma på 4:16.42. Red. amn). Den här träningen hoppas jag kunna ta med mig nu när tävlingsmotivationen är tillbaka till Lidingöloppet som blir höstens mål, berättar Malin som också siktar mot Köpenhamn halvmaraton den 15 september och Terräng-SM som går i Malins hemstad Umeå den 12-13 oktober.

Malin har sprungit sedan tonåren, fast i första hand på motionsnivå. Hon tror själv att den långa motionslöpningsbakgrunden har byggt en bra grund och bidragit till en skadefri elitsatsning. Det var först inför Stockholm marathon 2016 som hon satsade seriöst med strukturerad och fokuserad träning. För sju år sedan träffade hon sin make Victor Starfelt som idag också är hennes tränare.

– När vi träffades började vi springa tillsammans och sprang lopp tillsammans. Han skadade sig med fortsatte hjälpa mig och gav mig pass. Även om han inte är friidrottstränare eller utbildad löpcoach har han sprungit länge och är väldigt intresserad. Vi har diskuterat om det skulle vara bra att ta hjälp av någon med mer erfarenhet men samtidigt har vi barn ihop och familjelivet är i sig en utmaning, speciellt när jag pluggar heltid till barnmorska samtidigt. På det sättet är det bra att han har full insyn i hur jag mår så att min make är min tränare är väl egentligen både praktiskt och opraktiskt, menar Malin.

Idag ligger Malins träningsmängd på cirka 15 mil per vecka och de senaste veckorna har varit mer inriktade på fartpass för att få upp lite snabbhet inför Tjejmilen. Förra året sprang Malin 10 000 m på 34:32.93 och debuterade i landslaget på maraton i EM. Vi avslutar med att önska Malin lycka till på Tjejmilen och frågar vilka som är hennes långsiktiga mål?

– Det skulle vara kul att springa i landslaget igen. EM i Paris 2022 skulle vara kul att satsa mot, avslutar Malin.

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *