Äntligen GULD!

Ett av utropstecknen i svensk löpning har i år definitivt varit Yolanda Ngarambe, Turebergs FK, som har presenterat sig på den internationella scenen. Nu tar VM-klara Yolanda sitt första SM-guld på Friidrotts-SM i Karlstad.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text&Bild

Yolanda Ngarambe rivstartade verkligen säsongen 2019 med svenskt rekord på en engelsk med 4:39.49. Hon följde upp med sitt första SM-guld inomhus på 1 500 m, en rad mästerskap. Därefter har de personliga rekorden rykt all världens väg, VM-kval på 1 500 m med tiden 4:05.18 och med en dubbelseger på 800 m och 1 500 m på Finnkampen gjorde som potentiell vinnare av SM-guld på 1 500 m under SM i Karlstad helgen efter. Hur kändes det att ta det där efterlängtade guldet på 1 500 m efter ett antal silver och bronsmedaljer tidigare år?

– Drömmar kan slå in! Att både vinna Finnkampen och SM var speciellt. På SM har jag blivit omsprungen så många gånger på upploppet så det var kul att äntligen inte bli omsprungen. Det var kul att få köra mot min klubbkompis Hanna Hermansson (som tog silver. Red anm). Vi är vänner utanför banan och det är kul att kunna tävla utan att det blir dålig stämning.

Du hade ett år med skador 2017, vad är det som gjort att du kommit tillbaka så stark 2018 och 2019?

– Ja, 2018 blev ett comeback-år och jag hade inte satt några höga mål, vilket är ovanligt för mig. Jag njöt av att kunna springa igen. Jag fick inte riktigt ut det jag hade i mig det året och var lite besviken efter säsongen. Jag visste att det fanns i mig men det syntes inte på pappret och i resultaten. 2019 visste jag att det fanns mer och nu har jag bevis att min känsla stämde. Nu är jag betydligt starkare mentalt, men jag har inte gjort något speciellt i träningen utan fortsatt som jag har gjort. Jag har tränat hårt länge.

Det kommer många spännande tävlingar närmsta tiden för dig, 3 000 m i ”The Match” i Minsk där Europa möter USA, och 1 500 m på VM i Doha. Hade du VM som mål för året och hur var loppet där du kvalade?

– Jo, jag hade det som mål som bara mina närmsta kände till. Jag höll det målet mer för mig själv. I det loppet kände jag inte så mycket känslor men folk runtomkring skrek. Jag blev tvåa och vi var flera som kvalade i samma lopp, flera som kom efter mig. Jag vågade inte riktigt tro på det innan jag sett resultatet själv. Jag ville se vad jag sprungit på för tid. I den stunden var det en enorm lättnad. Jag visste att det fanns i mig, och jag var redo att göra det jag skulle. Det var ett tillfälle då drömmen mötte verkligheten. Det var ändå inte så mycket känslor utan mer kvitto att jag var på den nivån. I EM, Finnkampen och SM var det mer känslor.

Vad händer inför VM och hur ser dina förväntningar ut?

– Jag kommer att åka på precamp med landslaget. Jag litar på att mina tränare som lägger upp träningen åt mig. Jag brukar inte lägga mig i utan vet vad jag ska göra och har inte så många åsikter om det.

– Förväntningar. Jag har nog inget svar på det. Jag vill vara i min bästa form och ser allt som förberedelser inför VM. Oavsett om det blir ett taktiskt lopp eller om det går snabbt vill jag kunna hantera det på bästa sätt. Jag är ganska lugn. Det ska bli väldigt kul och vill göra mitt bästa, ge allt och se hur långt det räcker, avslutar Yolanda.

Löparlivet tackar Yolanda ser fram emot att se henne representera såväl Europa som Sverige i The Match och VM! Lycka till på tävlingsbanorna!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *