Spårvägens FK – bästa klubb på SM

I samband med Friidrotts-SM avgörs standaren och i år blev det en tuff kamp om standarpoängen på den manliga sidan där Malmö AI knep de sista poängen och vann före Spårvägens FK. Spårvägen var å andra sidan överlägsna på den kvinnliga sidan och vann före Ullevi FK med över 40 poäng. Sett till totalen blev Spårvägen bästa klubb och Löparlivet tar ett snack med Kent Claesson, huvudtränare i Spårvägens FK.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Kent Claesson

Kent Claesson, huvudtränare i Spårvägens FK.
Foto: Deca Text&Bild

Spårvägens FK gör ett av sina bästa SM genom tiderna och tar totalt 18 medaljer, varav sju guld, sju silver och fyra brons. Vad är det som ger er det här styrkebeskedet?

– Vi har en bra trupp som har visat på en bra bredd med duktiga aktiva och tränare i alla grengrupper och vi tar medaljer i alla grengrupper. Det betyder mycket att vi har många bra tränare och ledare i klubben och det är dem som är med och gör det här möjligt. Det är också viktigt att ha Stockholm Marathongruppen i ryggen för att få ekonomi i det vi gör, säger Kent Claesson.

Om man ska lyfta fram några prestationer under SM, vilka skulle du vilja lyfta fram?

– Vi har nyligen fått in en bra ung kastargrupp från Huddinge AIS under ledning av Jörgen Karlsson. De tog också många medaljer på JSM och vi har något att bygga på underifrån, så det ser bra ut inför framtiden.

– Enskilt är det svårare att lyfta fram eftersom det är helheten och bredden som gör att vi tar många standarpoäng. Poängen räknas ned till åttonde plats i varje gren, vilket gör det viktigt att vi fortsätter arbeta för att vi ha en bra bredd i vår verksamhet. Individuellt gör Daniel Ståhl det stabilt och imponerande ur ett internationellt perspektiv. Det var kul att Kalle Berglund slog mästerskapsrekordet. Rekordet hade stått sig i 27 år och det är lite kul att Patrik Johansson, som hade rekordet, också tränades av Janne Bengtsson, samma tränare som Kalle har. Det var också roligt att Aina Griksaite, som har kommit tillbaka efter en skada, tar silver i tresteg. Cecilia Norrbom tar sin bästa SM-placering individuellt med silver på 10 000 m. Det är också kul att Irene Ekelund är tillbaka och vinner både 100 och 200 m. Moa Hjelmer gör den tuffa dubbeln med 200 m och 400 m där hon springer fem lopp under helgen och tar guld på 400 m och silver på 200 m.

Spårvägen blir slagna på målsnöret i den manliga standaren där Malmö AI vinner med 1,5 poäng. I det kvinnliga standaret vinner Spårvägen med hela 41 poäng före Ullevi FK. Det var första kvinnliga standarsegern på över 30 år. Berätta mer om den spännande uppgörelsen!

– Vi har som målsättning att vinna standaret, både manligt och kvinnligt. Det började bra på fredagen med fem medaljer. Därefter rullade det på med bra känsla och stämning.

– Vi hade en ledning i det manliga standaret på 10 poäng på söndagen men Thobias Montler tar nio poäng i längd för Malmö medan vi inte tar några poäng. Sedan fick Erik Thorstensson problem med en vad i stavhoppet och kunde inte hoppa vidare. Det är inte dessa enskilda händelser som gör det i det stora hela, Malmö var helt enkelt lite bättre än oss den här gången. I det kvinnliga standaret tog vi en suverän seger, och sett till det totala av det kvinnliga och manliga standaret var vi helt överlägsna.

Om vi ser till Stockholmsklubbarna var Spårvägen bästa klubb. Hur känns det?

– Hässelby SK är våra främsta konkurrenter och i helgen var vi lite bättre. Det brukar dock gå i vågor och vi är ödmjuka inför att det har gått så här bra. Vi försöker ta tillvara på de resultat vi gör och jobbar vidare för att behålla den här nivån.

Hur upplevde du SM-helgen i Karlstad?

– Det var ett av de roligaste SM jag har varit på. IF Göta Karlstad gör ett fantastiskt bra arrangemang med en del nytänk, inte minst när publiken får komma nära inpå höjdhoppet. En hel del publik höjer stämningen och våra aktiva gillar det. Det var bra stämning på arenan och i vår trupp så vi är mycket nöjd med helgen.

Löparlivet tackar för pratstunden och önskar fortsatt framgång på friidrottsbanorna!

M Standarpoäng
1. Malmö AI 82,5p
2. Spårvägens FK 81p
3. Ullevi FK 46,5p
4. Hässelby SK 45p
5. IFK Växjö 38p
6. Örgryte IS 34p
7. IF Göta Karlstad 32p
8. Hammarby IF 26p
9. Mölndals AIK 25p
10. Eskilstuna FI 22p
11. IFK Lidingö 17p
12. Turebergs FK 15p
22. Täby IS 7p
26. Ärla IF 6p
26. Huddinge AIS 6p
K Standarpoäng
1. Spårvägens FK 88p
2. Ullevi FK 47p
3. Hässelby SK 39p
4. IF Göta Karlstad 37p
5. Sävedalens AIK 34p
6. Turebergs FK 33p
7. Malmö AI 28p
8. Upsala IF 26p
9. Hälle IF 25p
10. Örgryte IS 23p, Hammarby IF 23p
13. Trångsvikens IF 14p
15. Täby IS 13p
20. Huddinge AIS 8p
21 Vallentuna FK 7p
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *