Känslan att vinna SM-guld

I många av SM-helgens grenar görs striden om medaljerna upp i tuff konkurrens. Ett taktiskt drag eller misstag kan kosta medaljen och möjligheten att passera mållinjen som SM-guldmedaljör. I år var det Simon Sundström, IFK Lidingö, som gjorde alla rätt och följde upp fjolårets silvermedalj med ett SM-guld på 3 000 m hinder.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text&Bild

Simon Sundström har haft en fantastisk säsong och slagit PB på de flesta distanserna han har sprungit. Favoritdistansen 3 000 mH har sprungits på 8:41.39 under Göteborg GP i augusti, därtill avverkades 5 000 m på 13:52.80, vilket innebär en fjärdeplats i årsstatistiken, och 1 500 m på 3:44.06 under Sollentuna GP, sexa i årsstatistiken.

Löparlivet frågar Simon vilka han tycker har varit säsongens höjdpunkter?

– JEM var den absoluta höjdpunkten eftersom det var det stora målet inför säsongen, att kvala och ta medalj, och så gick det hem. Att ta en bronsmedalj på EM var stort. Även att ta SM-guld var speciellt. Det var en enorm lättnad  att passera mållinjen som vinnare. Jag visste att jag var aspirant på guldmedaljen när jag ställde mig på startlinjen men det var tuff konkurrens och var många potentiella vinnare, berättar Simon.

Simon debuterade i senior-SM sammanhang 2015 då han sprang 1 500 m och 5 000 m, samt sprang 3 000 mH 2016 och 2018. Berätta om årets lopp och hur det kändes att passera mållinjen som SM-guldmedaljör?

– Jag hade en plan innan som jag höll mig till. Oavsett vad de andra gjorde ville jag hålla relativt hög fart redan från start men med marginal för att kunna stegra farten sista kilometern. Det var skönt att Nappe (Napoleon Solomon) tog täten och höll lagom tempo och när han klev av från täten kändes det naturligt att jag gick upp och drog för att kunna fullfölja min plan för loppet. Jag hade inte kunnat önska att loppet blivit på något annat sätt än det blev.

– Att ta ett SM-guld är något som jag har drömt om. Det är stort. Det är nog det största efter JEM om man sätter det i perspektiv. Det var en speciell känsla att få avsluta säsongen på ett SM med fantastisk inramning och ett i stort sett fulltaligt startfält.

Vad är det som gjort att den här säsongen har blivit så framgångsrik?

– Det handlar om bra kontinuitet men också att jag har fått hålla mig skadefri och friskare än de tidigare åren. Varje år har jag stegrat träningen lite och de två senaste säsongerna har jag tagit steg framåt efter 2017 som var ett skadeår. Jag har jobbat hårt med att rätta till svagheter i kroppen och kunnat träna på utan bekymmer. Jag fick ett väldigt bra vårläger i USA med bra sparring som jag tror gynnade mig mycket. Under sommaren var jag på två läger i Schweiz, både före och efter JEM, och kunde därför behålla formen bra hela säsongen, säger Simon som också gjorde en strålande insats på Finnkampen där han sprang 5 000 m på 14:03.94 och slutade tvåa efter Kalle Berglund.

Hur ser de närmsta löparplanerna ut?

– Just nu kommer jag ta en lugn vecka och sedan börjar uppbyggnaden igen. Jag kommer att springa Terräng-SM och förhoppningsvis även EM. Om tre veckor är det Lidingöloppet som jag alltid springer. Liksom förra året springer jag 15 km. Det är lite långt utifrån vad jag satsar på men 15 km är snällare bana som passar mig bättre där jag kan få ut steget lite bättre, än på den tuffa 10 km-banan. Förra året var jag lite skraj för distansen men vann överraskande M22-klassen och hoppas kunna göra det igen. I år har jag blivit bättre på alla distanser så jag tycker inte att det borde vara omöjligt att springa under 48 minuter.

Vilka är målen 2020?

– Jag vill kvala till EM. Kapaciteten jag har idag är inte långt ifrån att ta mig till ett EM så inför nästa säsong hoppas jag ta steget att kunna konkurrera i en EM-final. Sedan vill jag förbättra mina tider på alla sträckor, speciellt på hinder där jag känner att jag inte har fått ut allt jag har. Under årets säsong är jag mer nöjd med mina tider på 1 500 m och 5 000 m. Om jag kan få ett rent lopp i hinder med draghjälp kan jag nog förbättra mig. Jag fick ett sådant bra lopp i Belgien men ramlade med två varv kvar. Om jag kan få ett till sånt lopp och gå i mål kan jag nog förbättra mig. Göteborg GP var ett bra lopp med en hare men jag hamnade själv sista kilometern och då är det tufft att hålla uppe farten på slutet.

Löparlivet gratulerar Simon till det första senior SM-guldet och den fantastiska säsongen han har haft. Lycka till framöver!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *