Roland Jansson: “Jag ser mycket fram emot veteran-VM i Polen”

För bara några år sedan upptäckte Roland Jansson, LK Roslagen, att han faktiskt är ganska snabb. På senaste veteran-SM inomhus plockade han hem två guldmedaljer i M65 på distanserna 800 m och 1500 m. Nu formtoppar han inför det stundande inomhus-VM för veteraner i Torun som inleds den 24 mars.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet. Foto: Privat

Livet tar många vändningar. Så var det för Roland Jansson som växte upp i södra Stockholm i de då nybyggda villakvarteren i Örby. Idag bor han i Uppsala med sin hustru, har fyra vuxna barn och tio barnbarn. Mycket har hänt sedan uppväxten i Örby – och många stigar har till slut lett honom till en elitsatsning på medeldistans som pensionär och blivande 67-åring.

INFO: Roland Jansson
Född: 1952
Bor: Uppsala
Klubb: LK Roslagen
Tränare: Owe Ahlström
Distans: medel
Personliga rekord: 800 m
2:36.57 (-17), 1500 m 5:33.39
(-18), 10 000 m 42:27 (-15)

– Jag är född efter kriget, som många ungar och lekte ute mycket under uppväxten. Det var allt från cykel- och springtävlingar till landhockey och fotboll, minns Roland som vid 12 års ålder inspirerades av en kompis att satsa på landsvägscykling. En sport som han höll på med under några år, med träning som troligen lade en bra grund för hela livet.

Under hela tonåren och livet som ung vuxen sprang Roland, men endast som motionsform. Det dröjde ända till 2012, när Roland var 60 år, innan han sprang sitt allra första motionslopp. Men för att komma dit måste vi backa bandet några år:

– Det här hände 2007. Jag hade sprungit regelbundet innan men jag fick tre ryggskott och därför slutat jag att springa under några år. Jag fick tjocktarmscancer och opererades. Jag mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. Jag hade till och med svårt att gå långt. Två år efter operationen frågade min svägerskas dotter om jag ville springa med henne, och eftersom jag hade sprungit mycket tidigare hängde jag på, säger Roland som då hittade tillbaka till glädjen i löpningen och träningen.

Sommaren 2012 testade Roland sitt först motionslopp på 10 km, men något annat, omvälvande kom också att påverka hans fortsatta intresse för löpningen.

Glädje i gemenskapen

Roland är berikad med en stor släkt och en annan av svägerskans döttrar inspirerade honom att följa hennes träningsprogram sommaren 2012. Hon var då elitaktiv innebandyspelare och hade fått ett träningsprogram att följa under sommaren. Roland hängde på hennes träningsprogram och för honom var det omvälvande på ett positivt sätt med inslag av korta intervaller i träningen istället för att hålla samma tempo på löprundorna.

– Jag sa till henne vid något tillfälle att det skulle vara kul att springa en mil under 45 minuter. Hon svarade ”det kan du, det beror bara på hur du tränar”, berättar Roland som tog fasta på hennes ord och efter sommaren tog steget att söka upp löpgruppen Löpsteget i Uppsala.

– Jag kände genast att jag blev bättre, berättar Roland som för första gången började träna mer varierat och med struktur i sin löpträning.

Träningen i Löpsteget, förklarar Roland, var mycket variera men i huvudsak inriktat mot långdistanslöpning. 2015, som 63-åring, sprang han sitt första 10 000m-lopp på bana på tiden 42:27. Under åren blev det också ett par Stockholm maraton men 2016 föll han för medeldistans.

– Jörgen Lindh, en av ledarna i Löpsteget, sa någon gång att jag borde testa att springa 800 och 1500 m på bana. Det fastnade i mitt huvud och 2016 sprang jag inomhus-DM. Det gick fort även om jag var ensam i min klass och det blev en bra tid, säger Roland som då sprang 800 m på 2:41.75.

Därefter hade Roland fastnat för medeldistans, men det var egentligen inte medeldistans i sig som var avgörande i den fortsatta satsningen:

– Jag upplevde en helt annan gemenskap runtomkring bantävlingarna än under stadslopp. Det var något nytt men den pepp och stöttning som fanns under tiden tävlingen pågick, att man umgicks under tiden. Det var nog det jag fastnade för. Gemenskapen är viktigare än att göra bra resultat, förklarar Roland.

“Jag upplevde en helt annan gemenskap runtomkring bantävlingarna än under stadslopp. Det var något nytt men den pepp och stöttning som fanns under tiden tävlingen pågick, att man umgicks under tiden. Det var nog det jag fastnade för. Gemenskapen är viktigare än att göra bra resultat.”


Strukturerad medeldistansträning

För att fortsätta sin satsning på medeldistans valde Roland att våren 2018 byta till nystartade LK Roslagen med träningar i Uppsala, ledd av den meriterade tränare Owe Ahlström. Sedan dess har Roland tränat mer specifikt för medeldistans.

– Det var Owe och hans träningsidéer som fick mig att byta till LK Roslagen. Han och Hasse Davidsson är otroliga människor. Owe är väldigt skicklig och det är roligt att bara se honom agera under träningarna. Det är kul att Owes träningsfilosofi fungerar för mig, även om jag är äldst av dem som tävlar, säger Roland.

– Det är ändå roligt att känna att jag springer på ungefär samma tider hela tiden, trots att jag blir ett år äldre, tillägger Roland.

Basen i träningen med Owe beskriver Roland består av två huvudpass. Ett distanspass med inslag av fartökning/tröskel i sex till tio kilometer, för att utveckla kroppens förmåga att transportera syre till musklerna. Det andra huvudpasset är kortare intervaller för att träna syreupptagningsförmågan, men med många repetitioner – upp till 20 till 30 stycken 200metersintervaller – utan mjölksyrakänning och med en puls som inte går upp för högt. Därtill kommer lugna distanspass, antingen som återhämtning eller ibland som långpass.

– Till tävlingssäsongen blir det några specifika pass för 800 m, som är min huvudgren. Det kan vara 800-600-400-200 m med lång vila och cirka 90 procent av maxpuls. Andra riktigt tuffa fartpass som jag gjort innan tävling är 600 m i 800m-tempo eller 600 + 400 m med lång vila. Det är en väldig skillnad jämfört hur jag har tränat innan. Förr sprang jag allt jag kunde varje intervall och nu håller jag mig inom mitt pulsspann. Tidigare sprang jag också distanspassen mycket snabbare medan jag nu har förstått att distanspassen ska vara lugnare och återhämtande, berättar Roland.

En annan parameter i träningsupplägget är rörlighetsträning och styrka. Trots att Roland varit orolig för att träna med skivstång, på grund av de tidigare ryggskotten, har träningen visat sig vara effektiv och har gett goda resultat.

Mot IVVM i Polen
INFO: IVVM
24 – 30 mars 2019
Info
Tidsprogram
Startlista

Nu är all fokus på veteran-VM inomhus i Polen. Redan i höstas föddes tanken om att ställa upp i VM. Då hade Roland redan presenterat sig på de internationella arenorna. Han deltog i veteran-EM i Århus 2017 där han tog sig vidare till final i 800 m och slutade på 12:e plats på tiden 2:38.48. Han har också erfarenhet av Nordiska mästerskapen för veteraner som gick i Borås 2018. Där tog Roland dubbla silver på 800 m med tiden 2:40.10 och på 1500 m med tiden 5:38.25. De fina resultaten följde han upp med dubbla guld på veteran-SM inomhus i Malmö i början av mars.

– 800 m tyckte jag skulle bli mest intressant på SM och jag visste att jag skulle ha goda chanser till medalj. Sedan är det flera i Sverige som är bättre men som inte var med. Det var väldigt roligt att slå Tommy Karlsson från Hässleholm eftersom vi tampats många gånger. Det var första gången jag slog honom, säger Roland som sprang in på säsongsårsbästa 2:39.35.

Formen finns där, konstaterar både Löparlivet och Roland. Själv förklarar Roland att han inte formtoppat inför SM utan det stora målet är VM där han är anmäld till 800 och 1500 m.

– Jag vet att jag tidsmässigt hamnar i mitten av startfältet till VM och nio går till final. Beroende på hur loppet blir har jag kanske chans att gå vidare till final men medalj känns uteslutet. Målet är att göra så bra lopp och så bra tid som möjligt. Jag har nog större chans att få en bra tid och placering på 800 m. 1500 m är fortfarande ganska nytt för mig och jag har endast sprungit några lopp, men det ska bli intressant att se vad jag kan göra.

– Det ska bli väldigt roligt med VM. Jag ser mycket fram emot det som en rolig grej. Det är stort, jag tror över 4 300 är anmälda. Jag minns EM i Danmark att det var mycket folk och hejarop, en speciell stämning. Jag tror att det kan bli likadant i Polen. Det ska bli roligt och vi är en stor trupp från Sverige, över 100 anmälda, säger Roland.

“Det ska bli väldigt roligt med VM. Jag ser mycket fram emot det som en rolig grej. Det är stort, jag tror över 4 300 är anmälda. Jag minns EM i Danmark att det var mycket folk och hejarop, en speciell stämning. Jag tror att det kan bli likadant i Polen. Det ska bli roligt och vi är en stor trupp från Sverige, över 100 anmälda.”


2022 – det långsiktiga målet

Rolands planering sträcker sig egentligen fram till Polen där det kan bli flera dagars tävlande. 800 m startar på onsdagen den 27 mars, med eventuell final dagen efter. Semifinalerna på 1500 m går på fredagen med eventuell final på lördagen. Vill det sig väl kan det därför bli fyra dagars tävlande för Roland.

Efter VM är det återhämtning och grundträning igen, men Roland kan avslöja att han har som målsättning att sikta mot sommarens veteran-SM i Huddinge.

– Sedan kommer jag troligen att ta det lite lugnt med tävlandet, men hålla igång och tävla i närheten av Uppsala. Det långsiktiga målet är veteran-VM utomhus i Göteborg 2022, när jag precis har fyllt 70 år, avslutar Roland.

Löparlivet tackar för den trevliga pratstunden och önskar Roland Jansson och alla veteranfriidrottare som tävlar i Polen lycka till!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *