Redaktionsbloggen: Löparlivet uppmärksammar internationella kvinnodagen

Här om dagen var jag i Spårvägens klubblokal och sprang ett tröskelpass på ett av löpbanden som finns där. Utöver att det var ett riktigt ”glädjeband”, helt orealistiskt faktiskt, stirrade jag rakt in i en vägg fylld av bilder. Bilderna visar spårets framgångsrika friidrottare. Det finns bilder som symboliserar nutida framgångar och framgångar längre tillbaka i tiden. Bland bilderna finns två bekanta ansikten, Moa Hjelmer och Malin Ewerlöf. Det lustiga är att bara ett par timmar innan tröskelpasset pratade jag med Malin om hennes syn på förebilder. Och senare pratar jag med Moa, som i sin friidrottskarriär hade just Malin som förebild.

För mig finns det olika typer av förebilder. Jag tänker till exempel på mina klubbkamrater och allt eftersom jag har lärt känna dem och andra elitlöpare blir jag otroligt imponerad av dem. Det finns ändå många som satsar på löpningen, lever med löpningen i sin ”bubbla” för att nå sina mål, förbättra sina rekord och kanske också slå igenom som löpare. I en tidigare intervju med klubbkamraten Cecilia Norrbom beskriver hon just detta att hon inspirerades som ung av en klubbkamrat. På samma sätt berättar Petra Kindlund, i artikeln om förebilder som också publiceras idag (läs artikeln här), att hon inspireras av sin klubbkamrat och kollega Johanna Bäcklund. Det är nog väldigt viktigt att det finns personer som kan inspirera och göra att man själv hittar motivation och inspiration att fortsätta kämpa i ”sin löparbubbla”.

Det finns också andra typer av förebilder, sådana som man ser upp till tack vare deras prestation och hur de är som person. För mig är ödmjukhet en av de viktigaste egenskaperna hos en förebild, att var ödmjuk inför sin prestation och visa att det finns en människa bakom prestationen. Kanske är det därför som jag alltid har betraktat Isabellah Andersson som en bra förebild? Hon lyfter faktiskt fram just det, ödmjukheten och är samtidigt en internationell löpare. Sedan är det är otroligt imponerande att se Laura Muir helt överlägset springa hem guld på 3000 m i IEM härom veckan eller se löpare med extraordinärt löpsteg.

För att fortsätta på temat imponerande kvinnor så är det idag internationella kvinnodagen, en dag som officiellt började att firas 1977 på initiativ av FN. Ursprunget ligger i den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen men är numera inte förknippad men någon politisk ideologi. Idag är det snarare en dag när kvinnofrågor lyfts fram. På Löparlivet vill vi uppmärksamma internationella kvinnodagen genom att bland annat lyfta fram ett forskningsprojekt som snart har nått sitt mål. Projektet handlar om kvinnors deltagande i tjejlopp och just tjejlopp, menar forskarna som drivit projektet, är inte helt oproblematiskt. Läs en mycket spännande intervju med forskaren Annie Woube. I slutet månadsskiftet april/maj kommer boken ”I tjejer spår – för framtids segrar” ut med forskningsprojektets resultat. Artikeln om hur jämställt det egentligen är med tjejlopp finns att läsa här.

I intervjun med Annie Woube framkommer också att förebilder är otroligt viktiga för kvinnor som springer tjejlopp. Det har Löparlivet tagit fasta på och lagom till internationella kvinnodagen lyfter vi fram fyra förebilder. Fyra friidrottare och inspiratörer får chans att återge sig syn på förebilder och att vara en förebild för andra, nämligen Isabellah Andersson, Moa Hjemer, Petra Kindlund och Malin Ewerlöf.

Det finns mycket att ta fasta på för att lyfta fram kvinnofrågor inom idrotten och det här är bara ett axplock. Sedan tycker jag att det är otroligt kul att få passa på att presentera ett reportage med otroliga Hanna Lindholm (läs reportaget här). Hon om någon kan ses som en förebild inom svensk maratonlöpning.

Löparhälsningar Jessica

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *