”Massor kärlek och glädje” i Tensta Runt

I lördags lockades hundratalet lokala och utsocknes löpare till Tensta för att springa Tensta Runt, 1 eller 5 km. Löparlivet tar pulsen på loppet och den Woodstockinspirerade efterfesten i Tensta Centrum.

Berätta om Tensta Runt? Hur var loppet?– — Loppet var jättekul! Det blev massor av glädje och kärlek, precis som det var tänkt. Starten gick inne i Tensta Centrum, där den somaliska raggae-sångaren Dahir precis hade fått jättefart på publiken innan ”Mr Friskis & Svettis” Johan Holmsäter tog över och fick alla att skratta sig igenom en strålande uppvärmning. Sedan tog deltagarna bara några steg från ytan framför scenen till starten. Målgången blev också väldigt varm och kul, men festen efteråt var bäst, berättar Mårten Westberg och fortsätter:

— Starten blev lite kaosartad. Med en timme kvar till start hade 70 deltagare anmält sig, men när det var dags att starta var vi uppe i 112 anmälda och vi hade en 20 meter lång kö av barn som ville anmäla sig och deras föräldrar. I det läget sa jag till alla att strunta i att anmäla sig och bara ställa sig på startlinjen, så vi vet inte hur många som till slut sprang loppet! Det är typiskt Tensta och  Rinkeby.  

— Majoriteten av de 30 banfunktionärerna var Woodstock-klädda och förde ett väldigt liv när löparna sprang förbi, men de var nybörjare som funktionärer. Det märktes i Hjulsta, längst ner i Tensta, där tvåan och trean i loppet sprang fel. Killen som stod där och ropade ”sväng” kände sig närmast ”dissad” när Mats från Team Skavsåret och Tesfaalem från Akalla Run sprang rakt fram. Han försökte inte springa efter dem eller någonting. Alla rutinerade funktionärer vet att det inte får ske: att man ibland måste vifta och skrika som om det gällde livet. Fellöpningen är förstås mitt fel. Killarna som slarvade kom en halvtimme sent till funktionärssamlingen och var inte alls klädda som hippies. Det var två tydliga signaler som jag borde ha tagit till mig. Vid det laget var jag också upptagen med en massa andra saker och missade nog att förklara hur otroligt viktigt det är att inte släppa någon löpare förbi sig.  Nästa gång skickar jag hem den som kommer för sent till samlingen. Det är en signal om att man inte tar uppdraget på allvar. Två löpare som springer fel är ett fiasko. Det blev också struligt med tidtagningen i mål. Killen som skulle skriva ner namnen på löparna hann inte med.  

— Men efterfesten i Tensta Centrum var helt fantastisk. Dahir fick publiken att gunga, men Adam Tensta fick taket att lyfta. Jag tror paraplydrinkarna som löparna fick när de gick i mål, vid ingången till centrumet som var tio meter från stora scenen, bidrog till feststämningen. Ingefäran i drinken gav känslan av att ha druckit något starkt, precis som tänkt. Det som jag trodde skulle vara topparna på festen, Janis Jopling Sing Along och Jimi Hendrix Air Guitarr, kom inte i närheten av de två akterna. Det är så det är. Det blir aldrig som man har tänkt sig, men ibland blir det väldigt bra ändå. Det blev det här. 

Vem vann?

— Yassin Abdi från Hässelby SK vann det långa loppet. Yassin är en väldigt trevlig och ödmjuk kille som jag tror vi kommer få se mycket av framöver.

— Lucas Tesfaalem från Akalla vann det korta loppet före Toby Brock från Gubbängen. Lucas är son till Tesfaalem som nog hade kommit tvåa eller trea om det inte hade varit för problemet i Hjulsta.

— Loppets stora sensation var att Jonas Serry från Rinkeby Run kom tvåa. Jag kunde inte heja på honom för att jag grät av glädje när han kom spurtande in mot mål. Han är en kämpe. Han är kobent och fötterna pekar ut åt sidan när han springer. Jonas började träna med Rinkeby Run för ett par år sen och hade då en koordination som fick folk att skratta. När jag passade en basketboll till honom så fick han den oftast i ansiktet. När vi hoppade över fem till tio centimeter höga häckar så kunde han riva alla fem. Då var han 14 år. Nu är han 16 och kommer tvåa i ett lopp med cirka hundra deltagare. Det är sånt alla tränare drömmer om att få vara med om.   

Var den Woodstockinspirerade efterfesten lika bra som ni hade förväntat er?

— Ja, den var toppen! Helt fantastisk! Efteråt kom flera Tenstabor och tackade för en fantastisk fest och för att vi visade en massa löpare från andra delar av stan hur mycket kärlek och glädje det finns i Tensta. Det var Isabel Enberg som drog lasset på festen. Hon är marknadschef på Fastpartner som äger centrumet. Hon skötte alla kontakter med alla artister, ljudtekniker, scenarbetare osv och sover nog i en vecka nu. Det här loppet var en chans för Tensta Centrum att få visa folk från andra delar av stan att de borde komma hit ibland, bara för stämningen.

Vad var det bästa med Tensta Runt och efterfesten i Tensta centrum? Vad missade alla som inte deltog?

— De missade en härlig fest. Min tanke var ju att hela löparstockholm skulle festa tillsammans här. Nu blev det hela Tensta som festade, tillsammans med 40-50 av storögda utsocknes löpare.

Har ni ångrat er att loppet är en unik företeelse – kommer Tensta Runt att återkomma?

— Nej. Det var fantastiskt men det var mycket som var jobbigt också. Jag har stått hippieklädd och sagt samma sak drygt tiotusen gånger på Lidingöloppet, Stockholm Halvmarathon osv. De senaste veckorna har det i praktiken varit ett obetalt fulltidsjobb. Skitkul, men…. om två år fyller Rinkeby Centrum 50 år. Om LöparAkademin eller några av de lokala basket- och fotbollsklubbarna vill köra det tillsammans med oss så kanske…

— Men OM vi EN ENDA DAG kan få tidningar att skriva om festen… OM vi EN ENDA DAG kan nå ut med en positiv bild av Tensta. Då var det värt det, avslutar Mårten.

Löparlivet tackar Mårten Westberg för pratstunden och möjligheten att få ta del av det spännande loppet Tensta Runt, loppet som bara arrangeras en gång!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *