Kvinnliga förebilder

Fyra kvinnor, alla kan ses som förebilder och inspiratörer inom löpning, svarar på fyra frågor om förebilder. Vet du till exempel vilken idol som Malin Ewerlöf hade förmånen att få möta på MAI-galan i hennes ungdom? Vad tycker Isabellah Andersson är de viktigaste egenskaperna hos en förebild? Har elitlöpare som Moa Hjelmer någon förebild? Hur försöker Petra Kindlund inspirera fler att hitta till löpningen?

Foto: Deca Text&Bild


Isabellah Andersson på väg mot SM-guld i halvmaraton på Göteborgsvarvet 2018. Foto: Deca Text&Bild
ISABELLAH ANDERSSON
HÄSSELBY SK

2011 slog Isabellah Andersson nytt svenskt rekord på maraton med 2:23.41, ett rekord som står sig än idag. Hon är uppvuxen i västra Kenya och via orientering hittade hon in i löpningen. 2006 gick flytten till Sverige och samma år växte intresset för långdistanslöpning. Sedan dess har hon under sin fantastiska karriär samlat över 30 individuella SM-guld men också EM-brons i maraton 2010 och en sjundeplats i VM på maraton 2011, där hon också var bästa europé. Idag är hon dessutom tvåbarnsmor till en dotter född 2009 och en son född 2017.

1) Är det viktigt med kvinnliga förebilder inom löpning?

– Ja, jag tycker det är viktigt att det finns förebilder. Men för mig behöver det inte vara en kvinna utan kan lika gärna vara en man. Jag tror att för en del kvinnor är det bättre med kvinnliga förebilder.

2) Hur ska en bra förebild vara?

– En bra förebild ska vara naturlig och det ska komma “inifrån”. Ödmjukhet är en bra egenskap, likaså empati. Det som tar ner en del duktiga idrottare är deras stolthet och att de “step on others”, och det är inga bra egenskaper.

3) Har du någon förebild?

– När jag blev intresserad av löpning såg jag Marion Jones som en förebild. Med tiden har jag släppt detta mest beroende på vad som hänt med doping, vilket förekommer alldeles för mycket på internationell elitnivå. Detta har gjort att idag ser jag mig själv som min egen förebild inom idrotten. Om jag ska välja en förebild för resten av mitt liv får det bli Nelson Mandela.

4) Ser du dig själv som en förebild?

– Ja det har jag upplevt många gånger. Ute på tävlingar och träningar träffar jag ofta andra löpare som även säger att dem ser upp till mig. Det värmer och då delar jag gärna med mig lite av mina erfarenheter. Om jag ska vara förebild för någon vill jag att dem ser mig som jag är – som en löpare och som en mamma.


På ISM tog Moa Hjelmer silver på 200 m och 400 m. Foto: Deca Text&Bild
MOA HJELMER
SPÅRVÄGENS FK

Moa Hjelmer var tidigt en ung talang och är sedan 2011 svensk rekordhållare på 400 m utomhus med tiden 51.13 och sedan 2013 inomhus på 52.04. Hon har en lång framgångsrik karriär, kantad med EM-guld och många SM-guld, som hon har kombinerat med att bilda familj och har idag två barn.

1) Är det viktigt med kvinnliga förebilder inom löpning?

– Ja, det behövs förebilder inom alla idrotter. Alla ska kunna ha någon att se upp till och identifiera sig med.

2) Hur ska en bra förebild vara?

– Inom idrott är det viktigt med förebilder som visar upp en bild av sig själv som inspirerar till glädje och sundhet i allt den personen gör. Det ska vara en bild av kravlöshet – att alla kan vara med på sina villkor och det ska vara roligt utefter den egna förmågan. De flesta har mål som den vill uppnå och det är viktigt att uppnå dem på ett hållbart sätt och må bra under tiden.

3) Har du någon förebild?

– När jag var liten var min första idol inom löpningen Malin Ewerlöf. Vi var i samma klubb så jag kände till henne och hon inspirerade eftersom hon var kvinna och sprang snabbt. På senare tid har det mer varit den amerikanska 400m-sprintern Allyson Felix. Jag gillar hennes löpstil och pannben.

4) Ser du dig själv som en förebild?

– Jag försöker leva som jag lär. Jag vill förmedla en avslappnad attityd till livet som idrottare. Allt behöver inte vara så inrutat och man behöver inte se ut eller vara på ett visst sätt. Man får vara som man är och förhoppningsvis lyckas med det man gör.


Petra Kindlund, inspiratör som har grundat Runacademy. Foto: Privat
PETRA KINDLUND
RUNACADEMY IF

För fem år sedan grundade Petra Kindlund löparcommunityn Runacademy som idag finns i hela landet med över 6000 löpare som tränar med dem. Hon har över 15 års erfarenhet av elitlöpning, inom både medel- och långdistans, och många höga placeringar i olika typer av lopp – till exempel vinnare av både Women’s Health halvmaraton och Vårruset. Idag driver Petra Runacademy och håller på att komma igång med löpningen igen efter graviditeten. Nyligen utsågs hon till Årets ledare 2018 av tidningen Spring.

1) Är det viktigt med kvinnliga förebilder inom löpning?

– Jag tycker det är väldigt viktigt med kvinnliga förebilder då det motiverar och inspirerar. Sedan kan ju alla bli inspirerade av olika kvinnor. Just nu har vi ju en väldigt framgång inom svensk löpning på damsidan och det inspirerar fler att satsa. Framgång föder mer framgång.

2) Hur ska en bra förebild vara?

– Jag tror det är svårt att säga hur en förebild ska vara då vi alla motiveras av olika saker. Som nybliven mamma inspireras jag till exempel extra mycket av andra mammor som kommit tillbaka starkt efter sin graviditet och bevisat att det går att komma tillbaka. Jag skulle säga att en förebild är någon som visar vägen och visar att det går med hårt arbete.

3) Har du någon förebild?

– Jag har haft många olika förebilder genom livet beroende på var jag befunnit mig då. Just nu blir jag extra sporrad av min kollega Johanna Bäcklund som är i sitt livsform efter att ha fött två barn. Hon tränar även väldigt målmedvetet och mycket trots att hon även jobbar nästintill heltid. Jag brukar tänka att om hon hinner springa dubbla pass idag så hinner jag i alla fall med ett.

4) Ser du dig själv som en förebild?

– Jag hoppas att jag genom mitt företag Runacademy kan inspirera många kvinnor till att hitta glädjen i löpningen och att allt inte måste vara så resultatfixerat. Löpning handlar om så mycket mer och hoppas verkligen jag kan inspirera fler att våga prova nya saker och inte alltid köra samma sak.


Malin Ewerlöf, trea på Lidingöloppet 30km 2015, Foto: Deca Text&Bild
MALIN EWERLÖF
IFK LIDINGÖ

Malin Ewerlöf har haft en enastående löparkarriär med svenska rekord (hon är svensk rekordhållare på 1000 m inomhus med 2:38.11 -99, och var svensk rekordhållare mellan 1996-2013 på 800 m med 1:59.44 samt mellan 1997-2013 på 1500 m med 4:05.49) och har tagit 23 SM-medaljer från 800 m till maraton samt JEM-guld på 1500 m -90, JVM-brons 1500 m -91, IEM-silver 800 m -98 och EM-silver 800 m -98. En lång och gedigen löparkarriär som idag övergått till fokus elitmotionär där hon som PT inspirerar och coachar löpare på alla nivåer.

1) Är det viktigt med kvinnliga förebilder inom löpning?

– Det tycker jag. Det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder som man kan identifiera sig med, även om man själv inte är på samma nivå som dem, men prestationer som man kan drömma om och sätta egna mål. Det gäller nog inom alla branscher. Det är lättare som tjej att identifiera sig med andra tjejer än manliga förebilder. Ja, det är jätteviktigt med förebilder.

2) Hur ska en bra förebild vara?

– Först och främst ska man vara duktig på det man gör men samtidigt är det viktigt att se människan bakom prestationen, att det är en helt vanlig person och ingen odödlig gud på en nivå som gör att man inte kan identifiera sig med den personen. Det gäller att se storheten men också att se människan bakom och den människan har samma känslor och behov som vilken vanlig människa som helst.

3) Har du någon förebild?

– Som ung löpartjej var min idol den amerikanska världsstjärnan Mary Decker-Slaney. Hon var min löparidol. Hon var den enda som kunde fightas mot östblocket på den tiden och hon hade ett fantastiskt vackert löpsteg.

– Jag fick faktiskt möte henne på en gala i Malmö, MAI-galan. Det måste ha varit i slutet av 80-talet och vi sprang nog 1500 m. Jag var en liten löpartjej, en av de unga lovande, och fick vara med på galan. Sedan hade de bjudits in några riktiga världsstjärnor. Det var en fantastiskt häftig känsla att få möta sin idol i ett tävlingssammanhang, även om hon sopade banan med mig.

4) Ser du dig själv som en förebild?

– Det är svårt att se sig själv med ett perspektiv utifrån sett. Jag tycker att jag är samma Malin som jag alltid har varit. Jag har alltid älskat löpning. Visst får jag mycket uppskattning från både äldre och yngre, som har uppskattat mina insatser. Det känns kul att kunna inspirera andra till en positiv bild av löpning. Det är kul att min karriär kan inspirera unga att satsa på en tuff distans och samtidigt inspirera motionärer att ta hand om sin hälsa och kropp, men också som PT kunna hjälpa dem att nå sina mål.


Löparlivet tackar dessa fyra förebilder, riktiga inspiratörer, för att de vill dela med sig av sin syn på förebilder inom löpning!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *