IVVM i backspegeln – Gunnel Tolfes: ”VM-guld var ett drömmål”

Jag hade en dröm om att bli världsmästare någon gång, men jag trodde inte att det skulle vara möjligt nu”, säger Gunnel Tolfes, Turebergs FK, efter att ha tagit guld på 400 m i K60 under veteran-VM inomhus i Torun. Därtill lyckades hon också ta ett brons och två svenska rekord.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet. Foto:Privat

I polska Torun laddade en stor svensk trupp upp för veteran-VM inomhus. Tävlingarna inleddes den 24 mars och pågick till den 30 mars. Sverige hade över 100 deltagare och resultaten var det bästa någonsin i ett inomhus-VM för svenska veteranfriidrottare räknat till antal medaljer. Medaljer på IVVM uppnådde 43 stycken; 15 guld, 12 silver och 16 brons. Till detta kommer allt från personliga rekord till svenska och nordiska rekord, men det som kanske fastnade hos många av deltagarna var stämningen och sammanhållningen bland de svenska veteranfriidrottarna. Gunnel Tolfes, Turebergs FK, som både blev VM-guldmedaljör och tog två svenska rekord, beskriver IVVM som ett fantastiskt arrangemang:

– Det är den bästa hall som jag någonsin tävlat i, stor med sex stycken banor runt. Det var mycket folk och en härlig stämning, berättar Gunnel och fortsätter beskriva den goda sammanhållningen i det svenska landslaget:

– Torun är en liten stad med gångavstånd till allt. Kunde man se ett par av de svenska deltagarna sitta och äta middag kunde det en timme senare sitta 25 svenska deltagare och umgås. Sammanhållningen var väldigt bra. Det fantastiska med sådana arrangemang är att man får träffa många som man känner samtidigt som man lär känna nya veteranfriidrottare från hela Sverige.

INFO Gunnel Tolfes
Född: 1958
Bor: Täby
Klubb: Turebergs FK
Tränare: sin egen
Distans: sprint/medel/mångkamp
Personliga rekord inne år 2019 i K60-klassen: 60 m häck 11.48 200 m 32.15, 400 m 69.80, 800 m 2.44,97
Personliga rekord inne år 2008 i K50-klassen: 60 m häck 11.13, 200 m 29.92, 400 m 65.03, 800 m 2.33,65
VM-guld på 400 m i K60
för Gunnel Tolfes.
Foto: Privat

Formtoppad Gunnel gör succé på VM

En och en halv vecka innan IVVM inleddes tränade jag i Sollentunahallen en torsdag förmiddag. Det var relativt tomt i hallen men samtidigt tränade två andra kvinnor teknik över häckar. Utöver oss var det så gott som tomt. Just då visste jag inte att det var Gunnel Tolfes och klubbkamraten Ulla Karnebäck som tränade. Jag kunde dock konstatera att de två kvinnorna såg snabba ut när de gick ut på rundbanan och började med intervaller och jag minns att jag tänkte att dessa två förmodligen är deltagare i IVVM. Gunnel bekräftar att det var hon själv och Ulla som tränade i Sollentunahallen den torsdagsförmiddagen. Hon berättar även att tisdagen den 16 april startar hon och Ulla en nybörjargrupp för vuxna som vill börja med friidrott med träning på Sollentunavallen.

– De sista veckorna inför VM toppade vi formen. Vi tränade mindre men intensivt, få intervaller med lång vila för att vara snabb men utvilad till tävlingarna, berättar Gunnel som hade en intensiv vecka i Torun med försök på 400 m måndag, final på 400 m på tisdag, försök på 800 m på onsdag, final på 800 m på torsdag och femkamp på fredag.

– Mitt mål i internationella mästerskap har alltid varit att ta mig till final, säger Gunnel som fyllde 61 år tidigare i år och tävlar i K60.

Att lyckas ta ett VM-guld är någonting som Gunnel drömt men hon hade själv aldrig gissat att det skulle bli redan nu på 400 m, som är en av de tuffaste distanserna.

– När startskottet gick tänkte jag bara att nu kör jag. Vi var tre stycken som sprungit inom någon hundradel som jag trodde skulle få göra upp om bronset. Två andra var på pappret betydligt bättre, men jag chansade och ledde, sedan fick jag se hur långt det höll. Och det höll hela vägen, säger en överväldigad Gunnel som tog sitt första VM-guld på 400 m med tiden 1:09.80. Med liten marginal missade hon det svenska och nordiska rekordet som är på 1:09.76.

Gunnels exceptionellt goda form höll i sig hela veckan. På 800 m tog hon sig till final och lyckades i finalen springa in ett brons med tiden 2:44.97, vilket också är nytt svenskt rekord med fyra sekunder:

– Mitt mål var att ta svenskt rekord och gick därför på varvtider. Sista varvet kände jag att jag hade krafter kvar och kunde trycka på och tog tre placeringar. Det var oerhört härlig känsla att ha kraft kvar på slutet att kunna trycka på, konstaterar Gunnel.

Fredagen var Gunnels sista tävlingsdag och femkamp stod på schemat. För ungefär ett år sedan började Gunnel med femkamp, något som hon har fastnat för och vill fortsätta att utvecklas inom. På IVVM blev resultatet en femteplats och ett nytt svenskt rekord med 3650 poäng.

– Jag tog personligt rekord på korta häcken, jag tangerade mitt pers i höjd, men jag behöver jobba på tekniken och det gäller alla teknikgrenar. I längd tangerade jag också pers men kula gick sådär och 800 m gick bra. Det blev tre 800 m-lopp tre dagar i rad, säger Gunnel som satsade på bra återhämtning med bland annat massage, god sömn och bra mat mellan tävlingarna.

Totalt blev det guld på 400 m, brons på 800 m och femte plats i femkamp, klubbrekord i alla tre grenar och svenskt rekord på 800 m och i femkamp. Sammanfattningsvis berättar Gunnel att hon är överväldigad över framgångarna:

– Jag hade inte förväntat mig att vara i så bra form. Jag springer än vad jag har gjort på många år. Året jag fyllde 50 gjorde jag mina pers och har inte varit i sådan form igen förrän nu. Jag hade en dröm att bli världsmästare någon gång, men jag trodde inte att det skulle bli nu.


Jag hade inte förväntat mig att vara i så bra form. Jag springer än vad jag har gjort på många år. Året jag fyllde 50 gjorde jag mina pers och har inte varit i sådan form igen förrän nu. Jag hade en dröm att bli världsmästare någon gång, men jag trodde inte att det skulle bli nu.

Gunnel Tolfes

15 år sedan friidrottssatsningen inleddes

Gunnel har en lång träningsbakgrund och träning har alltid legat varmt om hjärtat. Innan hon fann friidrotten bestod träningen främst av styrketräning och olika konditionsidrotter, bland annat att springa motionslopp upp till maraton. 2002 gjorde hon en Svensk klassiker. I ungdomen var Gunnel landslagsaktiv inom judo och har med sig en mängd svenska och nordiska medaljer.

– Träning har alltid varit en viktig del av mitt liv. Det är roligt samtidigt som det har varit min ventil att få energi. Många av mina vänner kommer från idrottens och friidrottens värld. Judo, styrketräning och uthållighetsidrotter tror jag har gett mig en bra grund till jag började med friidrott. Sedan har jag alltid varit målinriktad och vill ha ett mål att träna mot, berättar Gunnel.

Under en löptur för 15 år sedan, i den allra ruggigaste vintern, mötte Gunnel en man hon kände igen som en av sina grannar. Hon undrade om inte Gunnel skulle hänga med och springa på bana. Sagt och gjort, dagen efter träffades de för att träna i Sätrahallen:

– Jag fastnade direkt, säger Gunnel och fortsätter: Det var första gången jag sprang på bana och det var otroligt roligt att springa snabbt. Jag har alltid haft en fascination för friidrott men det har aldrig blivit av att träna det. Men i bakhuvudet har det alltid funnits en dröm om att bli friidrottare. Då hade jag ingen aning om att det fanns veteranfriidrott, där man kan tävla under samma förutsättningar i sin ålderskategori.

– De första veckorna hade jag kronisk träningsvärk av den spänst som krävs för att springa på bana jämfört med utomhus, skrattar Gunnel.

En friidrottskarriär tar form

Till en början var Gunnel med i IFK Tumba och därefter Huddinge AIS, men när flyttlasset gick till Täby blev det av att byta klubb igen. I Turebergs FK har hon varit sedan 2017.

– När jag flyttade norr om staden blev det naturligt att byta klubb. Tureberg är en bra klubb med mycket kunskap och kunniga tränare, säger Gunnel.

Till en början var träningen och tävlingarna inriktade mot längre distanser, men med åren har det blivit mer fokus på kortare distanser. Efter 15 år på friidrottsbanan har Gunnel samlat kunskap och erfarenhet som gör att hon sköter sin egen träning. För ett år sedan inleddes satsningen mot mångkamp och det, tror Gunnel, var något som har gjort att framgångarna kom nu:

– I tre år har jag haft problem med en sätesmuskel men nu har jag kört mycket rehab i form av att stärka den inre coremuskulaturen och lärt mig aktivera sätesmusklerna korrekt. När jag började med mångkamp blev det mer spänstträning och det har gett ett bra frånskjut i löpgrenarna. Jag tror även att jag har haft stor nytta av en mångsidig träningsbakgrund. Sedan har jag slutat att springa distanspass eftersom jag får tillräckligt med konditionsträning ändå, berättar Gunnel.

En vanlig träningsvecka består av teknikträning måndag förmiddag följt av tabatainspirerat styrkepass med Turebergs veteraner på måndag kväll. Tisdagar innebär intervaller med inriktning mot 800 m, och torsdagar med inriktning mot 400 m. Teknikpass med olika inriktningar mot höjd, längd, häck och kula blir det utöver måndag förmiddag också på onsdagar och fredagar. På fredagar körs passet i Sätrahallen. Lördagar är vilodag och söndagar är träningen på Bosön tillsammans med många av Stockholms veteranfriidrottare och inriktning på träningen är varierad.

– Jag tycker att det är kul att träna tillsammans med olika personer, det ger inspiration och omväxling. Jag tar också hjälp av kunniga inom de olika teknikgrenarna för att utvecklas, berättar Gunnel.Jag vill försöka åka på alla internationella mästerskap om jag är hel och i form. Och jag hoppas att det blir många framöver. Min målsättning är att hålla på så länge jag kan och det beror mycket på det sociala och kamratskapet. Det sociala betyder väldigt mycket för mig.

Gunnel Tolfes
Målsättning att hålla på hela livet

En av Gunnels favoritgrenar är häcklöpning och inför EM i Venedig i höst finns det stor chans att få se Gunnel springa 300 m häck. I övrigt har hon inte beslutat vilka distanser hon ska satsa på men valen står mellan 200 m, 400 m och 800 m.

– 300 m häck är min favorit. Det innebär en kombination av teknik, kondis och snabbhet som jag gillar. Det är en mäktig känsla att komma rätt på häckarna, känna att det stämmer och ha flow, beskriver Gunnel drömmande.

Till sist frågar Löparlivet vilka de framtida målen är:

– Jag vill försöka åka på alla internationella mästerskap om jag är hel och i form. Och jag hoppas att det blir många framöver. Min målsättning är att hålla på så länge jag kan och det beror mycket på det sociala och kamratskapet. Det sociala betyder väldigt mycket för mig, avslutar Gunnel.

Löparlivet önskar Gunnel lycka till med sin fortsatta friidrottssatsning och hoppas att nybörjargruppen, som startas tillsammans med Ulla, snart kommer att ta form!

INFO: IVVM 2019
Alla resultat från veteran-VM inomhus
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *