Har kvinnor bättre immunförsvar än män?

Ungefär hälften av Sveriges befolkning har en mutation som boostar immunförsvaret. I en studie framhålls att kvinnor producerar detta ”hemliga vapen” i högre utsträckning än män.

Immunförsvarets allra viktigaste vapen är T-cellerna. Dessa är kroppens egna stridspiloter som rycker ut för att oskadliggöra virus, bekämpa bakterier och andra inkräktare. I en studie visar att kvinnor producerar betydligt fler T-celler än män och det kan vara en tänkbar anledning till att kvinnor mer sällan drabbas av infektioner men oftare av autoimmuna sjukdomar än män.

Personer som har den här mutationen producerar nästan femtio procent fler T-celler. För kvinnor är skillnaden ännu större; 67 procent. Däremot är det inte sagt att att äldre kvinnors T-celler är lika effektiva som den unga mannens. En anledning är att thymus, där T-cellerna bildas och mognar, försämras vid stigande ålder och T-cellernas kvalitet därför kan minska.

Oavsett om det är bra eller dåligt med ett arsenal av stridspiloter menar Jacob Bergsted att det är en viktig upptäckt:

– Den visar hur det skiljer sig mellan män och kvinnor på biomolekylär nivå. Det är en konkret skillnad i en mycket viktig del av det immunologiska systemet. Kunskapen kan förhoppningsvis bana väg för fördjupad förståelse till för varför personer reagerar olika på sjukdomar, säger han i ett pressmeddelande från LTH.

Studien publicerades i Science Translational Medicine i september 2018 av Jacob Bergstedt, bioinformatiker, doktorand i reglerteknik vid LTH, Lunds universitet och förste författare. Forskningen har han gjort tillsammans med forskare vid Pasteur-institutet och Diderot-universitet i Paris samt forskningsinstitutet Inserm.

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *