Hanna Bergström landslagsdebuterar i NM Terräng

När Hanna Bergström, Huddinge AIS, startade säsongen på Bauhausgalan i somras gjorde hon det med besked. Tio sekunder kapades på 1 500m-perset och hon inledde en säsong där persen kom på löpande band. Efter Terräng-SM, där hon tog brons på 4 km, är hon uttagen till NM Terräng den 10 november som går i Finland.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: DECA Text & Bild

Den 10 november går Nordiska Terrängmästerskapen (NM) i Finska Vierumäki. Landslagsledare Lorenzo Nesi har tagit ut ett spännande gäng löpare som ska representera Sverige på 9 km för män, 7,5 km för kvinnor, 6 km för P19 och 4 km för F19. Nomineringarna skedde efter Terräng-SM i Umeå och en kvinna som under säsongen 2019 hittat flera pusselbitar i sin löpning landslagsdebuterar i NM Terräng (se alla uttagna och info längst ned på sidan). Löparlivet pratar med Hanna Bergström, Huddinge AIS, som är glad och förväntansfull inför landslagsdebuten:

– Det känns jätteroligt att bli uttagen. Jag är förväntansfull och det ska bli jättekul att springa, säger Hanna.

INFO Hanna Bergström
Född: 1997
Bor: Gamla stan
Klubb: Huddinge AIS
Tränare: Per Synnerman
Distans: medel/lång
Personliga rekord: 800 m 13.37 (-19), 1 500 m 4:21.07 (-19), 5 000 m 16:41.93 (-19)

När jag var 12 år började jag med fotboll, vilket var ganska sent, och jag hamnade på positioner där jag fick springa mycket. Det var ganska tydligt att jag var bra på att springa och tränaren tyckte att jag skulle byta sport. Löpning har alltid legat mig nära och det hade nog varit konstigt om jag inte hade glidit in i löpningen förr eller senare.

Hanna Bergström

Lockad av friidrott

Under många år har vi sett Hanna Bergström på löparbanorna och framför allt har medeldistans, med favoritdistansen 1 500 m varit hennes profil. Löpningen hittade hon till ganska sent även om hon under barn- och tonårsperioden hade ett stort friidrottsintresse, även om hon inte var aktiv inom friidrotten. Istället blev det fotboll och andra sporter, innan hon på egen hand slutligen tog tag i saken och sökte sig till en friidrottsgrupp i Huddinge AIS:

– Jag är uppvuxen i innerstan och ville alltid börja med friidrott, men ingen av mina kompisar höll på. Höjdpunkten på gymnastiken i skolan var de två friidrottstillfällena per år, berättar Hanna, och fortsätter:

– När jag var 12 år började jag med fotboll, vilket var ganska sent, och jag hamnade på positioner där jag fick springa mycket. Det var ganska tydligt att jag var bra på att springa och tränaren tyckte att jag skulle byta sport. Löpning har alltid legat mig nära och det hade nog varit konstigt om jag inte hade glidit in i löpningen förr eller senare.

Trots att inte någon av hennes kompisar var friidrottsintresserade sökte hon sig på egen hand till friidrotten. Av mer eller mindre en slump hamnade den unga innerstadstjejen Hanna i Huddinge AIS som 15-åring:

– Alla i friidrottsgruppen verkade komma från Huddinge, medan jag kom från stan, men jag tänkte egentligen inte så mycket på det. Jag trivdes och tyckte att det var jätteroligt. Plötsligt fick jag göra det jag tyckte om två dagar i veckan istället för på två friidrottsdagar om året i skolan. I början testade jag lite olika grenar men samtidigt var de flesta så gamla att de redan hade nischat sig. Det blev ganska snabbt klart att jag skulle springa eftersom jag var snabb, berättar Hanna.

Terräng-SM 2019 i Umeå. Foto: Deca Text & Bild

Löpträning med medeldistansfokus

Som 16-åring nischade sig Hanna mot löpning med Kim Hedbom som tränare. Nu blev det mer fokus i träningen och Hanna kom att inrikta sig mot medeldistans, 800 och 1 500 m.

– Det blev ett helt annat fokus och det kändes som att det var på riktigt. Från början tänkte jag inte så mycket kring att tävla, jag ville bara springa. Jag tyckte att det var en kul träningsform och kul med kompisarna i gruppen. Allt eftersom blev det mer givet att jag skulle tävla. Jag har alltid gillat medeldistans men Kim tyckte nog redan då att jag var mer lagd åt längre distanser. Jag tycker det är kul att springa fort och 800 m är min favoritdistans, men jag är inte riktigt tillräckligt snabb för att ta ut mig ordentligt på 800 m, även om det är just den distansen som har gått bäst i sommar. Det många komponenter i de kortare loppen som gör det roligt. Man måste vara taktisk och det blir väldigt tydligt att man tävlar mot andra, där man är beroende av varandra för loppet kan bli hur som helst, säger Hanna.

Efter att ha tränat med Kim under fem år, bytte han från Huddinge AIS till Hammarby IF. Det innebar att Hanna för cirka 1,5 år sedan valde att stanna kvar med kompisarna i Huddinge AIS och ny tränare blev Per Synnerman.

– En kompis hade Per som tränare och vi ville träna tillsammans. Det var nog mer tur att jag hamnade hos Per men det fungerar jättebra. Efter bytet blev det mer mängdträning och det som alla verkar hålla på med, mycket tröskelträning. Jag har nog sugit åt mig av konditionsträningen väldigt bra, säger Hanna som beskriver att träningen stegrats från cirka fem mil i veckan med mycket maxträning till veckor med upp till 12 mil och mer fokus på tröskelträning.

Hanna kombinerar sin löpsatsning med arkitekturstudier på KTH där hon just nu är inne på tredje året av fem.

Pallen K22 5 000 m JSM 2019. Foto: Deca Text & Bild

Jag har sprungit 5 000 m på JSM, men då springer typ alla och känslan är att vi gör det för att göra det. Och det är ett mästerskap. Det känns kul att det har gått bra nu, det kom lite som en chock, men jag tycker fortfarande att det är roligare med 1 500 m.

Hanna Bergström

Plötsligt händer det!

Vintern 2017 råkade Hanna ut för en stressfraktur och hösten/vintern 2018/19 satte en bristning i vaden följd av en inflammation stopp för inomhussäsongen.

– Skadeperioderna har gett mig ganska mycket, kroppen blir starkare och jag har kommit tillbaka starkare än innan. I vintras var jag borta från löpningen i cirka tre månader men körde mycket cykel, spinning. Det var det enda jag kunde göra för att behålla lite styrka och kondition, berättar Hanna.

Därefter kunde Hanna stegvis jobba sig tillbaka och Bauhausgalan blev hennes första tävling för säsongen. Den här säsongen har varit en riktig succé för Hanna och hon har därefter i princip lyckats med bedriften att persa i varje tävling. I Bauhausgalans förtävlingar sprang Hanna 1 500 m där hon slutade sexa på 4:29.20, nytt personligt rekord med tio sekunder. Tio sekunder!

– Det var ett jättesteg för mig och det gav mersmak. Jag kunde träna på bra trots att det var tävlingssäsong och det gjorde nog att jag kunde fortsätta utvecklas. Vi insåg att jag låg nära kvalgränsen till JEM och åkte till en tävling i Tyskland för att försöka kvala, men den blev inställd så det blev inget kval, berättar Hanna.

Även om Hanna inte kvalade till JEM, endast fyra hundradelar ifrån kvaltiden, beskriver hon att det i sig inte var ett mål för säsongen, eftersom vinterns skada hade gjort att målet för sommaren var att komma tillbaka till tävlingsbanan. Däremot åkte Hanna till Belgien där hon först sprang 1 500 m i Merksem på 4:25.56 den 27 juli och på 4:21.07 i Ninove, Belgien en vecka senare.

– Då klarade jag kvalgränsen till JEM med råge. Det var mina första tävlingar utomlands och det var superkul med många löpare som låg jämnt i loppet. Det var lite ovant eftersom det ofta blir uppdelat och man får springa själv. 1 500 m kan bli väldigt enformigt att springa själv men om man ligger tillsammans händer det något hela tiden. Jag springer hellre sämst i ett lopp än bäst och får mer motivation av att försöka hänga på de bättre löparna. Det måste nästan kännas som att det är lite omöjligt. I Ninove hamnade jag i A-heatet och tänkte att om dem är bra så måste jag också vara det, berättar Hanna.

Säsongen har minst sagt gått lysande för Hanna med det nya perset 2:13.37 på 800 m, 4:21.07 på 1 500 m (sjua i årsstatistiken) och 16:41.93 på 5 000 m (tia i årsstatistiken). På SM i Karlstad blev Hanna fyra på 1 500 m och sexa på 5 000 m. Att 5 000 m skulle gå så pass bra var för Hanna en glad överraskning:

– Jag har sprungit 5 000 m på JSM, men då springer typ alla och känslan är att vi gör det för att göra det. Och det är ett mästerskap. Det känns kul att det har gått bra nu, det kom lite som en chock, men jag tycker fortfarande att det är roligare med 1 500 m.

Jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig. I Sverige tävlar man mot ungefär samma personer så man har koll på dem. Till NM har jag inte koll på de andra löparna som inte är svenskar.

Hanna Bergström

Terrängfokus under grundträningen

Under vår pratstund blir det tydligt att Hanna verkligen är en mästerskapslöpare. Hon verkar drivas av att springa taktiskt för att vinna placeringar. Sedan har just terräng varit något som legat henne varmt om hjärtat:

– Jag gillar terräng. Det är något helt annat än banlöpning. Friidrott är en sådan konkret idrott och det blir tydligt med tidtagning om man förbättrar sig. Terräng är inte samma sak, man kan inte mäta det på tid på samma sätt och banorna är unika. Man vet inte hur man ska lägga upp farten eller ens hur underlaget kommer att vara. Det är mer att man inte behöver tänka utan bara springa på känsla, förklarar Hanna.

Till Terräng-SM i Umeå, där Hanna tog brons på 4 km och silver på 6 km i K22, åkte hon med visionen att ta medalj:

– Jag tänkte att jag ville ta medalj i seniorklassen och det var jättekul att jag lyckades med det. K22 gick ungefär som jag hade tänkt mig och jag är nöjd med ett silver.

Nu står NM Terräng för dörren och med öppet sinne siktar Hanna mot att göra det bästa hon kan för dagen:

– Jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig. I Sverige tävlar man mot ungefär samma personer så man har koll på dem. Till NM har jag inte koll på de andra löparna som inte är svenskar, säger Hanna som också förklarar att hennes styrka i terräng är utförslöpningen men också att hon har en fallenhet att springa bra på känsla.

Terrängsäsongen är en del av inslaget i grundträningen inför 2020. Målen för 2020 är inte satta ännu men förhoppningen efter NM är att springa mer terräng, kanske rent av Terräng-EM som går i Portugal den 8 december:

– Jag har ju en förhoppning om Terräng-EM men utifrån om det blir av eller inte kommer vi ta beslut om det blir en inomhussäsong eller inte. Just nu är all fokus på terrängsäsongen, avslutar Hanna.

Löparlivet tackar Hanna för ett spännande samtal och gratulerar till säsongens framgångar samt önskar stort lycka till i landslagsdebuten på NM Terräng den 10 november.

INFO NM Terräng 2019
NM Terräng går i Vierumäki Finland den 10 november.
Info och tidsprogram

Uttagna NM Terräng 2019
Män
David Nilsson -87, Högby IF
Adhanom Abraha -77, Eskilstuna FI
Daniel Lundgren -85, Turebergs FK
Simon Sundström -98, IFK Lidingö
Kvinnor
Samrawit Mengsteab -90, Hälle IF
Sara Christiansson -97, Sävedalens AIK
Hanna Bergström -97, Huddinge AIS
Sara Holmgren -90, Örgryte IS – återbud
P19
Omar Nuur -01, IFK Växjö
Erik Jälknäs -00, Sävedalens AIK
Andreas Carlsson -01, Hässelby SK
Hassan Abdiqadir -01, Västerås FK
F19
Emilia Lillemo -00, Täby IS
Vera Sjöberg -01, AIK – återbud
Elsa Wallenius -01, Västerås FK
Tilde Axelsson Fröjdenlund -03, IFK Växjö – återbud
Nora Lundin -03, Hammarby IF
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *