Spännande kamp om SM-medaljerna väntas på Göteborgsvarvet

Det är över 60 000 anmälda löpare till 40-årsjubilerande Göteborgsvarvet. Fjolårets vinnare Shadrack Kimining kommer till start och en rad världslöpare inklusive det svenska hoppet Robel Fsiha. Kampen om SM-medaljer kommer bjuda på spänning, inte minst bland kvinnorna med Hanna Lindholm och Charlotta Fougberg.

Text: Löparlivet. Foto: Deca Text&Bild

En gigantisk mässa med över 100 utställare öppnar redan imorgon torsdag kl 10. Göteborgsvarvets Expo stoltserar med ett gediget program och aktiviteter för besökare med bland annat föreläsningar och en jubileumsutställning med löparnas minne till följd av ”varvets” 40-årsjubileum. Över 60 000 löpare är anmälda till årets Göteborgsvarv.


2018 års vinnare Shadrack Kimining, Kenya, 1:01:31. Foto: Deca Text&Bild
Robel ställs mot världseliten

På årets upplaga av Göteborgsvarvet väntas dueller i världsklass, inte minst i det manliga startfältet. I 2019 års startfält finns totalt åtta topplöpare som sprungit under 60 minuter, varav två har gjort det i år: kenyanerna Shadrack Kimining, fjolårets vinnare av Göteborgsvarvet som i februari sprang Ras Al Khaimah Half Marathon på 59:42, och 19-åringen Kelvin Kiptum som debuterade på distansen i Lissabon i mars på 59:53. Dessa ställs bland annat mot kenyanen Richard Mengich, som satte banrekord i Göteborg 2016 på 59:35. Han gör sin sjunde start i Göteborgsvarvet:

– Han han väl nästan blivit Mister Göteborg nu och att han kommer tillbaka år efter år är ett bevis för hur bra han trivs med loppet, menar Jasper Buitink, som ansvarar för elitlöparna, i ett pressmeddelande.

Andra världslöpare i startfältet är kenyanen och hinderlöparen Jarius Birech, som sprang sin första halvmara i Stramilano i mars på 60:43, kenyanen Albert Kangogo, som 2017 sprang halvmaran i Köpenhamn på 59:25 och i år i Venlo på 61:08, kenyanen Peter Kwemoi Ndorobo, som sprang under 60 minuter 2018 och gjorde 60:43 i Verona i mars, den 20-åriga kenyanen Isaac Kipsang Temoi, som 2018 sprang sin första halvmara på 62:20 och sprang 10 km på 27:40 samma år, Moses Kurong från Uganda, som har sprungit halvmaran under 60 minuter och 10 km på imponerande 27:22, samt marockanen Aziz Lahbabi, som 2014 har sprungit halvmaran under 60 minuter och sprang senast i Istanbul 61:21. Sedan har vi Spårvägens Robel Fsiha som i år har sprungit två halvmaror på låga 61 minuter, varav det bästa på 61:18.

– Bland herrarna finns Robel Fsiha som bara var två sekunder efter Napoleon Solomon när det svenska rekordet sattes och som sedan blev bästa europé i terräng-VM. Det ska bli intressant att se Robel i kamp mot världseliten, säger Jasper Buitink och till Löparlivet har Robel sagt i ett tidigare reportage (läs det här) att han siktar under 60 minuter på Göteborgsvarvet.

Av svenska topplöpare som är med och slåss om SM-medaljer finns, utöver Robel Fsiha, Spårvägens FK, Mustafa Mohamed, Hälle IF, Mikael Ekwall, Strömstads LK, Ebba Tula Chala, Huddinge AIS och Olle Walleräng, Spårvägens FK. Olle har gjort lovande starter, inte minst på Kungsholmen Runt 10 km den 11 maj där han blev två på 29:43 och var den enda som kunde utmana vinnaren Napoleon Solomon som endast var tre sekunder före i mål.

2018 tog Ekwall SM-guld (1:03:52), silvret gick till Ebba Tulu Chala (1:04:07) och bronset tog Adhanom Abraha/Eskilstuna FI (1:04:50). Musse hamnade utanför pallen på 1:05:21.


Över 60 000 anmälda till årets 40-årsjubilerande Göteborgsvarvet. Fjolårets vinnare ställs mot
Veckan innan Göteborgsvarvet vann Hanna Lindholm, Huddinge AIS, Kungsholmen Runt. Nu siktar hon mot guldet!
Foto: Deca Text&Bild
Duell mellan Lindholm och Fougberg?

I det kvinnliga elitfältet finns fem löpare som sprungit under 70 minuter på halvmaran – och kanske är det någon i årets startfält som tar banrekordet på 67:58? Bland toppen finns till exempel Bekelech Gudeta från Etiopien som sprang Köpenhamn halvmarathon på 67 minuter i höstas, Noam Jebet från Kenya som så sent som i februari sprang en halvmara på 68:19, maratonlöparen Visiline Jepkesho från Kenya som vinnit Paris marathon två gånger – senast 2017 på 2:21:17 – och vann Naganao Marathon i mars på 2:22:58, Alemaddis Sisai Eyaya från Etiopien som sprang en halvmara i Spanien i februari på 71:11, den starka maratonlöparen Cynthia Jerop från Kenya, Perendis Lakapana från Kenya med personligt rekord på 69:13 och sprang Göteborgsvarvet förra året, samt Tabita Gichia Wambui från Kenya som sprang sin bästa halvmara i december på 69:07.

De svenska topplöparna som sannolikt kommer att göra upp om SM-guldet i halvmaraton är Hanna Lindholm, Huddinge AIS, och Charlotta Fougberg, Ullevi FK, som båda har sprungit under den magiska 2:30-gränsen på maraton i år. Deras tider skiljer endast fem sekunder! Hanna sprang, liksom Olle Walleräng, Kungsholmen Runt 10 km i helgen och vann ohotad på 34:17. För Löparlivet berättar Hanna om sina tankar inför Göteborgsvarvet:

– Målet är att ta SM-medalj, men med tanke på att jag sprang en mara för tre veckor sedan vet jag inte hur kroppen reagerar och får inte ha för stora förväntningar. Förhoppningen är ändå att kunna utmana om SM-guldet, annars skulle jag inte ställa mig på startlinjen, säger Hanna Lindholm och tillägger om den tuffa konkurrenten Charlotta Fougberg:

– Hon är en stark löpare som man måste vara väldigt vass för att slå. Jag har bara sprungit mot henne på kortare distanser förut så det blir spännande med halvmaraton.

Dessutom finns även många starka kvinnliga långdistanslöpare anmälda, exempelvis Cecilia Norrbom/Spårvägens FK och Malin Strand/Sävedalens AIK. Johanna Bäcklund, Runacademy IF, tog SM-silver 2018 (1:17:31) efter SM-guldmedaljören Isabellah Andersson, Hässelby SK (1:16:11) förra året, men de båda har aviserat att de inte kommer till start i år. Bronset 2018 gick till Ida-Maria Nicklasson, Hässelby SK (1.18.28).

Göteborgsvarvet kommer minst sagt bjuda på underhållande tävlingar och spännande starter, bland såväl världselit som den svenska eliten.

INFO Göteborgsvarvet
Startlista SM
Startlista ELIT
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *