Friidrottsvecka i toppklass på Stockholms Stadion

Den som varit i närheten av Stockholm Stadion den senaste veckan har haft möjlighet att bevittna friidrott i toppklass. Stadion fylldes helgen 25-26 maj av stafettlag i Stafett-SM, 30 maj bjöds det på Bauhausgalan med friidrott i världsklass och lördagen den 1 juni stod Stadion för målgången av ASICS Stockholm marathon.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Bilden ovan: Turebergs stafettlag som tog guld på 4x800m. Foto: Deca Text&Bild


För den som någon gång tränat eller tävlat på Stadion är det en alldeles speciell känsla att springa på de röda banorna. Det är en arena av hög kaliber som nästan direkt efter uppförandet 1910-1912 arrangerades friidrotts-OS sommaren 1912. Stadion är också den arena där flest världsrekord i friidrottens grenar har satts. Det är med andra ord en friidrottsarena att känna lite vördnad inför. Den senaste veckan har arenan verkligen bjudit på tre arrangemang av toppklass; Stafett-SM, Bauhausgalan och målgången för Stockholm marathon.


Täby IS gjorde ett utmärkt Stafett-SM och tog totalt tre guld, bland annat i K22 3x800m. Foto: Deca Text&Bild
Stort deltagande i Stafett-SM

I år stod Stadionklubbarna åter för arrangemanget av Stafett-SM, senast var 2015, på Stockholms Stadion. I år var också intresset för Stafett-SM rekordstort och anmälda lag uppgick till 370 stycken, en tangering av det tidigare rekordet.

Ur ett poängperspektiv i SM-pokalen var Malmö AI vinnare med 47 poäng före Hässelby SK på 40,75 poäng och Örgryte IS på 38,5 poäng. Bästa Stockholmsklubb var Hässelby SK med näst flest poäng följt av Täby IS på 30,75 poäng och Spårvägens FK på 24,5 poäng. Hässelby bärgade hem fyra guld medan Täby IS och Turebergs FK tog tre guld vardera. Danderyds SK tog två guldmedaljer, båda i P15-stafettlag.

På Hässelby SK:s hemsida skriver de att tävlingsmässigt blev Stafett-SM en stabil insats: ”Vi nådde vår målsättning för stafett SM med liten marginal sa ordförande Bengt Olsson efter sista målgången på Stadion. Vi fick ihop 40,75 poäng och målet var 40 poäng, stabilt och bra även om vi ibland kände att vi hade stolpe ut i vissa lopp.”

Av seniormedaljerna tog Turebergs FK hem guld i både 4x800m och 3x1500m för kvinnor. På sin hemsida skriver de om laget på 4x800m: ”Med en segermarginal med 33 sekunder och ett lag som varvades satte kvartetten Hanna Hermansson. Bianca Salming, Yolanda Ngarambe och Andrea Claeson nytt mästerskapsrekord med tiden 8:33.69 och var bara 3 sekunder från det svenska rekordet.”

Spårvägens FK tog ett överlägset guld i M 4×1500 m med sitt förstalag. I laget ingick Alexander Holmblad, Johan Walldén, Emil Danielsson och Kalle Berglund. Efter Kalles snabba sistasträcka på 3:44 blev totaltiden 15:31.40 och en segermarginal på hela 33 sekunder och den bästa segertiden på 14 år, efter att ha dominerat i klassen med fem guld de senaste sex åren. Spårets andralag tog brons och tredjelaget blev femma.

Ett riktigt lyckat Stafett-SM var det för Täby IS som totalt fick med sig tre guld, tre silver och ett brons. I K22 3x400m lyckades Täby IS knipa både silver och brons, något som de själva skriver inte har hänt många gånger i klubbens historia i stafettsammanhang. Mycket övertygande tog föreningen guld i K22 3x800m med ett starkt lag. På sin hemsida skriver Täby IS om just det guldloppet: ”Emilia Lillemo ryckte direkt åt sig en ledning som växte stadigt för att vid växling vara uppe i ca 60 meter. Helena Kolte öppnade kontrollerat och lät sig inte förivras av att Hammarbytjejen närmade sig. Med goda krafter i behåll kunde “Helle” vända på steken och dryga ut ledningen igen genom en stark avslutning. Linn Kalderén tog pinnen och med sin bestämda öppning gav hon inte Hammarby eller något annat lag en chans att få vittring! Laget får illustrera det härliga med stafett SM som är en möjlighet att sammansvetsa klubbkänslan mellan individer med olika bakgrund, grengruppstillhörighet och ålder! Helena som varit i klubben sen knatteåldern och som ju är sjukampare i grunden, Emilia som började sent med friidrott i 15-årsåldern och som satsar mot 3000m hinder och så Linn som är helt ny i klubben för säsongen (vilken debut i Täbydressen med 2 SM-medaljer direkt!!) och som satsar mot 800m och 400m häck. Alla lika betydelsefulla för laget! Vackert att se!”.

Hammarby IF skriver efter Stafett-SM att det blev några fjärdeplatser och missade medaljer men att det ser positivt ut på ungdomssidan med silver i svensk stafett för P17 och brons i K22 3x800m. I F15 3×800 m är Vallentuna FK enligt egen utsago på sin hemsida mycket nöjda med de tre flickornas lopp, ”perfekta lopp av alla tre”, som resulterade i guld efter en tuff kamp mot 14 andra lag.

KlubbTotalt*GuldSilverBrons
Danderyds SK22
Hammarby IF211
Huddinge AIS211
Hässelby SK7421
IFK Lidingö66
LK Roslagen11
Spårvägens FK 3111
Turebergs FK431
Täby IS7331
Vallentuna FK11
Ärla IF11

* Totalt antal medaljer för ungdom och senior. Med reservation för felaktigheter. Källa: www.smfriidrott.com/sm-pokalen


Robel Fsiha siktade högt och gick ut offensivt för att försöka nå det svenska rekordet på 10 000 m. Foto: Deca Text&Bild
Världsklass på Bauhausgalan

Inför Bauhausgalan var totalt tio världsettor anmälda, och vi hade en del svenska hopp att se fram emot under kvällen. Ett stort spänningsmoment under kvällen var sannerligen det avslutande 10 000 m-loppet med både Robel Fsiha, Spårvägens FK, och Napoleon Solomon, Turebergs FK, på startlinjen. Fyra harar beställda och världslöpare på plats. Det var som bäddat för tider under 27 minuter. Det spekulerades vilt om vem av Robel och Napoleon som skulle lyckas ta Jonny Danielssons svårslagna svenska rekordet på 27:55.74 från 1989. I slutändan visade det sig att den köldslagna kvällen på Stadion och Bauhausgalan inte var den kvällen som det blev svenska rekordtider. Även om Robel öppnade offensivt kunde han inte hålla ihop det hela vägen och slutade på 29:15.45 som ändå är ett prydligt personligt rekord på distansen. Napoleon bröt efter drygt halva loppet.

10 000m-loppet visade sig ändå blir spännande att bevittna och även om det inte bjöd på ett svenskt rekord sprang vinnaren Rhonex Kipruto från Kenya det snabbaste lopp som någonsin sprungits på svensk mark när han korsade mållinjen på imponerande 26:50.16. Det var såklart även ett Stadionrekord och ett nytt världsårsbästa.

För att nämna några fina insatser gjorde Spårvägens Irene Ekelund ett övertygande lopp på 23.77, vilket var snabbare än fjolårets lopp på 200 m, och placerar henne högst upp i den svenska årsbästalistan. I samma lopp vann Dina Asher-Smith på världsårsbästat 22.18. Spårvägens Kalle Berglund skulle ha sprungit 1500 m men aviserade en skada i vaden och kom aldrig till start. I 1500m-loppet gjorde Hässelbys Elmar Engholm sin debut i Diamond Leauge-sammanhang och öppnade offensivt i ett lopp mot världstoppen på distansen och kom i mål på 3:50.12. Det blev också spännande tävlingar i kvinnornas 800 m med Turebergs Hanna Hermansson som slutade sjua med tiden 2:03.70, endast fem tiondelar efter årsbästat. Kvällens utropstecken är kanske Hannas klubbkamrat Yolanda Ngarambe som har haft ett fantastiskt år och har radat upp flera nya personbästan. På Bauhausgalan sprang hon 1500 m på det nya personliga rekordet 4:10.05 och blev trea i loppet, tillika hennes debut i Diamond League.

Under Bauhausgalans förtävlingarna var det flera starter och många lovande resultat gjordes, för att nämna några vann Turebergs Isabella Andersson 1500 m på 4:21.62 och i samma lopp sprang Hanna Bergström, Huddinge AIS, ett bra lopp där hon sänkte sitt pers med nästan tio sekunder till 4:29.20 och tog dessutom klubbrekord. I P17 sprang Turebergs Emil Johansson 400 m på 48.15, nytt personligt rekord och ett nytt klubbrekord. Hässelbys Gustav Berlin gjorde också ett bra lopp på 1500 m på det nya personliga rekordet 3:53.22. I 100 m-loppet övertygade Täby IS Mikael Luxemburg i säsongsdebuten med nytt personligt rekord på 10.63 och en tredjeplats i heatet, precis före Spårvägens Lion Martinez på 10.78, vilket innebar både svenskt och nordiskt rekord i M40. På 100 m tävlade även 32-årige Sara Wiss, IFK Lidingö, som satte nytt personligt rekord på 12.10 i medvind, +1,7m/s.


Nigussie Sahesilassie från Etiopien, vinnare i ASICS Stockholm Marathon 2019. Foto: Deca Text&Bild
Stadion målgång för maratonlöpare

Sist men inte minst fyllde maratonlöpare Stockholms gator den 1 juni med målgång på Stockholms Stadion. Närmare 16 000 löpare var föranmälda och drygt 12 200 sprang i mål. Stockholm marathon var även SM och ögonen riktades såklart mot fjolårets vinnare Mikaela Larsson, Spårvägens FK, som satt personligt rekord i nästan varje maratonlopp hon har sprungit, senast i London på 2:31.40. Hennes främste utmanare var Hanna Lindholm, Huddinge AIS, som bara två veckor innan tagit silver på SM i halvmaraton i Göteborg efter Charlotta Fougberg, Ullevi FK. En annan utmanare, som Löparlivet pratade med inför tävlingarna var Johanna Bäcklund, Runacademy IF. Det visade sig bli dessa tre som gjorde upp om medaljerna där Mikaela tog sitt tredje raka guld i maraton. Hanna tappade andra halvan och passerades av Johanna som tog silver. De tre främsta tiderna blev; Mikaela 2:36.32, Johanna 2:39.08 och Hanna 2:41.31. Efter medaljtrion blev det en lucka ned till Lisa Ring, IK NocOut. Lisa blev fyra på 2:43.03, och lyckades hålla fjärdeplatsen efter en uppgörelse med LK Roslagens Carolina Wikström, femma på 2:43.05 och ett nytt personligt rekord.

– Jag sprang loppet enligt min plan, dvs jag drogs inte med i början utan höll mig till en fart som det kändes som att jag kunde behärska. Tempot sjönk en del i dom vindiga partierna och i backarna på söder, men jag fick energi av att jag märkte att jag började plocka placeringar. Efter Västerbron var jag trött i benen men kunde hålla pannbenet vilket nog var min räddning. Känslan över mållinjen var underbar, säger Carolina om loppet i ett uttalande på LK Roslagens hemsida.

Mikaela, som vann Stockholm marathon förra året, var i år totalt trea efter etiopiskan Aberash Fayesa som vann på 2:33.38 före japanskan Haruku Yamaguchi, 2:34.04.

I SM för män blev det en överlägsen seger för Abhanom Abraha, Eskilstuna FI, som öppnade hårt och gick i mål på 2:16.48 (halvmarapassering 1:04.22). Silver gick till Huddinge AIS genom Ebba Tulu Chala som gjorde en succédebut på sträckan och tog sig i mål på 2:20.30 efter att ha sprungit ensam större delen av loppet. Ebba sprang Göteborgsvarvet förra året på 1:04.07. Bronset gick till fjolårets vinnare Mustafa Mohamed, Hälle IF, som sprang på 2:21.01 i år. Kristofer Låås, Fredrikshofs FIF, som intervjuades av Löparlivet inför Stockholm marathon berättade då att han siktade på en topplacering med tidsmålet 2:25-2:28. Med facit i handen kan vi konstatera att han tog sig in på sjunde plats i hård konkurrens på det nya prydliga personbästat 2:24:54. På sitt Instagramkonto skriver Kristofer att han gjorde sitt livs lopp: ”Kan knappt fatta det – jag blev aldrig trött”.

Stockholm marathon vanns i överlägsen stil av Nigussie Sahesilassie från Etiopien på 2:10:10, nytt banrekord, efter att ha ryckt från landsmannen Tafese Delegen med fem kilometer kvar till målgången på Stadion. Abhanom slutade totalt på sjätte plats i loppet.

INFO
Resultat Stafett-SM
Resultat Bauhausgalan
Resultat ASICS Stockholm marathon
SM-pokalen
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *