Det legendariska Lidingöloppet som skapat myter och legender

Det finns dem som menar att Lidingöloppet ska vara en egen kategori i ”löparens cv”. Bara att ta sig igenom det mytomspunna loppet är en bedrift, och att göra en tid på Lidingöloppet är något som många elitlöpare eftersträvar och spräcka den beryktade tvåtimmarsgränsen. Lidingö är och förblir ett mytomspunnet lopp och springs i år för 55:e gången. Löparlivet kollar av läget hos några av de toppnoterade löparna.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Peter Holgersson

Världens största terränglopp går på Lidingö, för 55:e året. I 55 år har arbetat med visionen att att varje barn ska känna till Lidingöloppet. Simon Sundström, IFK Lidingö, är hemmalöparen som sprungit loppet sedan barnsben. 2018 vann Simon M22-klassen på 15 km och han berättar att han har en speciell relation till just Lidingöloppet:

– Lidingöloppet är en stor höjdpunkt då det är kopplat till så mycket fina minnen. Jag har alltid sett Lidingöloppet som bra träning och motivationshöjare i början av grundträningen, så målet är att njuta av tillfället när det är på hemmaplan, säger Simon som i år springer 15 km i M22 igen.

Lisa Ring är en av 55 löpare som tar sig an utmaningen 55:an och springer 15 km, 30 km och 10 km under Lidingöloppshelgen. Foto: Deca Text & Bild

55 år – 55 km

Det är idag hård konkurrens om löparna i löparsverige men Lidingöloppet lyckas gå mot trenden och locka ungefär lika många löpare som förra året. Årets nyhet är 55-an som erbjuds endast 55 löpare som ska springa alla tre distanser: 15 km, 30 km och 10 km. Det var en utmaning som snabbt blev fullbokad. Lisa Ring, IK Nocout, som har orienterat sig mot ultralöpning och sprang maraton i landslaget i VM 2017 och tidigare i år VM i ultratrail samt vann SM på 100 km i sommar är en av de 55 som springer 55:an. Arrangörerna menar att utmaningar har blivit ett allt större fokus, något som Lisa Ring kan hålla med om:

– Jag tänker att utmaningen är cool, men då hade jag inte tänkt ett swimrun på nära sex timmar bara sex dagar innan. Jag fokuserar på bra träning, men inga krav alls på prestation, berättar Lisa.

Och taktiken för att ta sig igenom de tre tuffa loppen på Lidingö förklarar Lisa är att ta ett lopp i taget:

– Ett steg i taget, och följa leendet, summerar Lisa sin taktik.

2013 vann John Foitzik 15 km i M22, i år siktar han mot en topp 5-placering i tuff konkurrens. Foto: Deca Text & Bild

15 km och sikte mot Terräng-SM

Först ut på lördag morgon är 15 km-loppet. Eftersom Lidingöloppshelgen endast ligger två veckor innan Terräng-SM finns det en del löpare som valt 15 km istället för 30 km. John Foitzik, Spårvägens FK, är en av toppnamnen som valt 15 km, just för att det är tätt inpå Terräng-SM:

– Jag tror att jag blir för sliten av 30 km. Målet på 15 km är en topp fem-placering. Det ska bi kul att springa igen då det var ett tag sedan sist. Skador har satt stopp för mycket men det känns bra nu och jag hoppas fortsätta utvecklas i det spår vi tränar på nu. Jag känner mig i bra form och vill såklart vinna men det är överlag ett bra startfält i år. Simon Sundström har visat sig stark under sommaren och håller han den formen så är han en kandidat på vinsten, säger John som senast sprang 15 km 2015 och landade på en femteplats på tiden 49:04.

Simon Sundström, IFK Lidingö, har gjort en fantastisk säsong 2019 med bland annat JEM-brons och SM-guld på 3000 m hinder. Håller den goda formen i sig efter sommaren?

– Formen är stabil men absolut inte toppad då jag tog en vilovecka efter SM. Efter det har jag kört två ganska högintensiva veckor. Taktiken är att disponera krafterna väl och se till att ha bra tryck hela vägen. Det blir mer fokus på känslan och tiden än placering, berättar Simon som siktar på sub48 efter tiden 48:26 förra året.

Det blir ett fint startfält på 15 km, där först över mållinjen står som vinnare – det vill säga oavsett om det är en löpare i juniorklasserna eller seniorklassen. Men startfältet är starkt och utöver nämnda löpare finns bland andra den unga Emil Millán De La Oliva, Eskilstuna FI, Johan Fagerberg, Finspångs AIK, John Börjesson, Spårvägens FK och Efrem Brhane, Västerås FK, på startlinjen. M22 bjuder på många lovande löpare och här finns även Suldan Hassan, Ullevi FK, Yassin Abdi, Hässelby SK och Emil Danielsson, Spårvägens FK. Emil har haft en stark säsong 2019 och Löparlivet kollar av Emils form:

– Formen inför Lidingö är dålig, konstaterar Emil som berättar att han inledde grundträningen efter en säsongsvila där han blev sjuk större delen av vilan:

– Kroppen verkar ta tid på sig att komma igång igen. Jag har precis kommit igång med grundträningen och målsättningen är att försöka springa smart och göra loppet till ett bra tempopass, berättar Emil vars satsning främst är mot Terräng-EM i december med Terräng-SM som delmål.

I kvinnornas 15 km är det norskan Julie Larsen tillbaka, som vann på 57:28 2017 i K15. Hon sprang även förra året, då på 59:08 och kom på en niondeplats. Av motståndet finns bland andra norska Marthe Katrine Myhre som har sprungit 30 km på 2:02.11 och är norsk mästare i maraton. I startlistan finns även Sara Holmgren, Örgryte IS Friidrott, Charlotte Andersson, IFK Umeå, Lisa Bergdahl, Sävedalens AIK samt de två finskorna Saara Nikander och Amanda Virtanen.

Johanna Eriksson har haft en lysande höst och kan definitivt vara med och utmana om topplaceringar mot bland andra fjolårsvinnaren Sylvia Medegu och Hanna Lindholm, som liksom Johanna, visar storform. Foto: Deca Text & Bild

Många dueller att vänta på kvinnornas 30 km

I år har man lockat till sig skidtalangen Frida Karlsson, som tog stafettguld i skid-VM samt individuella silver och brons, att starta på 30 km, och hon har liksom tidigare nämnda Simon Sundström, en speciell relation till Lidingöloppet. Hon brukar nämligen tillsammans med sin familj och släkt samlas på Lidingö och har sedan 9 års ålder sprungit loppet, från barnklass till den stundande debuten på 30 km. Under Lidingöloppets presskonferens påtalar hon en skadekänning och hon har ännu inte beslutat huruvida hon kommer att stå på startlinjen imorgon eller inte, även om hon är sugen att testa 30 km:

– Jag gillar utmaningen. 10:an har jag sprungit några år nu och 30 km bör passa mig. Jag har lite känningar i benhinnorna men hoppas kunna ställa upp, säger Frida som också har fina meriter inom friidrott med två starter i Ungdomsfinnkampen och en sjundeplats i JEM 2016 på 3000 m med tiden 9:53.34.

På frågan om hon kommer gå för seger är hon osäker och hon har inte koll på vilka löpare hon ställs emot utan ser Lidingöloppet som ett ”superbra träningspass”.

Hanna Lindholm, Huddinge AIS, är en av de stora svenska namnen. Hanna ställs dock mot fjolårsvinnaren Sylvia Medegu från Kenya som också slog banrekord med tiden 1:53.00. Hanna var ifjol dryga minuten efter Sylvia, och efter Hannas vassa säsong kan hon definitivt utmana kenyanskan. På frågan om Hanna siktar på vinst får Löparlivet ett jakande svar:

– Målet är att vinna, men det kommer inte att bli lätt. Lidingöloppet är aldrig lätt och dessutom inte min paradgren, säger Hanna och tillägger att hon är inne i en hård träningsperiod inför Frankfurt marathon:

– Jag är inte formtoppad men träningspassen har gått väldigt bra de senaste veckorna så jag ställer mig på startlinjen med stort självförtroende.

I startlistan finns även den meriterade etiopiskan Yeshimebet Tadesse. SM-vinnaren i maraton Mikaela Arfwedson (f.d. Larsson), Spårvägens FK, som slutade femma på förra årets Lidingölopp med tiden 1:55.04 är i år gravid i snart sjätte månaden, men planerar att stå på startlinjen. Johanna Eriksson, Motala AIF, haft en imponerande säsong med personligt rekord på 10 000 m i Finnkampen på 34:42, SM-brons på 10 000 m och vann Stockholm halvmarathon på 1:15.51 för tre veckor sedan. Hon kommer definitivt vara med och slåss i toppen efter fjolårets fjärdeplats på 1:54.31, bara 15 sekunder efter Hanna. Tränaren Christian Mundt meddelar dock att Johanna blev sjuk strax efter halvmaran men är igång och tränar med bra pass vilket bådar gott inför Lidingöloppet. En av Christians andra aktiva, som har haft ett stort genombrott i år är Carolina Wikström, Roslagens LK, som bland annat blev SM-fyra i både halvmaraton och maraton i år. Hon sänkte dessutom rejält sitt pers på halvmaraton i Köpenhamn för två veckor sedan när hon sprang i mål på 1:15.49. Hon kan definitivt ligga med i toppen även om målet är Frankfurt marathon.

En annan spännande löpare på 30 km är Malin Starfelt, Runacademy IF, som berättar att formen är god, så när som på en förkylning som satte lite käppar i hjulen för start på Köpenhamn halvmarathon.

– Det var trist men nu siktar jag på att komma in på under två timmar på Lidingöloppet. Sedan är det ju en tävling men jag är rätt fokuserad på att göra mitt eget lopp så smart jag kan, berättar Malin som har haft Lidingöloppet som ett av höstens mål.

Malin berättar vidare att en av svårigheterna för henne under långlopp är att få i sig tillräckligt med energi, samtidigt som Lidingö bjuder på en utmanande bana:

– Specifikt för Lidingöloppet är att inte gå ut alldeles för hårt så det finns lite krut kvar till sista milen. Kan man avsluta starkt på Lidingö brukar man plocka placeringar, konstaterar hon.

Prispallen från Kungsholmen Runt tidigare i år. Fr v Simon Sundström, Napoleon Solomon och Olle Walleräng som alla är toppnamn i Lidingöloppet 2019, Simon på 15 km medan Napoleon och Olle springer 30 km. Foto: Deca Text & Bild

Många som vill utmana om segern på 30 km

Liksom bland kvinnorna kan det väntas heta dueller i herrarnas 30 km. Många vill utmana om topplaceringar. Kenyanerna Japhet Kipkorir, som aldrig blivit sämre än fyra, och John Muthui Musee, som blev trea förra året, finns i startlistan. De svenska hoppen är Lidingöloppsspecialisten Napoleon Solomon, Turebergs FK, som vann förra året på 1:37.41. Han har dock haft lite skadebekymmer under året och utmanas bland annat av debuterande Robel Fshia, Spårvägens FK, som säger till Löparlivet att han ska försöka gå för seger om han har en bra dag. Robel har haft en riktigt fin säsong med bara sekunder efter Napoleons svenska rekord på halvmaran samt en imponerande start i Terräng-VM i våras. Ebba Tulu Chala är ytterligare en utmanare som tog andraplatsen efter Napoleon förra året på tiden 1:39.05 och han kommer definitivt att vara med och slåss om topplaceringarna.

En annan topplöpare från Spårvägen är Olle Walleräng, som slutade fyra på 1:39.48 2018. I år har han fått mycket att stämma och tog bland annat en meriterande andraplats i Stockholm halvmarathon på 1:03.47, tre sekunder efter Mustafa Mohamed som slog banrekord. Olle rapporterar att formen är god, även om han drog på sig en förkylning efter halvmaran i samma skede som träningen skulle stegras. Däremot har han hittat någon ”nyckel” i löpningen och fått det att stämma:

– Min kropp är mer funktionell nu jämfört med förra året. Jag springer bättre tekniskt, fotisättningen är bättre och hållningen är bättre. Jag har jobbat mycket med det, berättar Olle som jobbat hårt för att återställa kroppen efter skadebekymmer:

– Jag skadade mig i slutet av 2009 när jag var på toppen av min friidrottskarriär och har haft problem i många år. Kroppen har inte varit sig lik sedan dess. Visst har jag blivit äldre och har andra styrkor och svagheter nu jämfört med då, men sedan springer jag ju andra sträckor nu också, tillägger Olle.

Målet inför imorgon är dock att springa så hårt han kan och hoppas att kroppen svarar. Att han har bott på Lidingö ger också en del fördelar inför loppet:

– Jag kan banan utan och innan. I år har jag inte sprungit lika mycket på Lidingöloppsbanan utan har fokuserat mer på flack löpning för att jobba in högre farter och rytm. Utmaningen imorgon blir att hålla ihop hela loppet, säger Olle.

En annan spårvägenlöpare med rötterna i Iran är Mohammadreza Abootorabi som har sprungit starkt efter sin knäoperation i våras. Han är en mycket duktig terränglöpare som siktar mot årets terrängsäsong. Förra året slutade han sexa på 1:42.27.

– Det känns bra i kroppen och formen är bra, tycker jag, berättar Mohammadreza för Löparlivet.

– Jag sprang på 1:42 i fjol och målet är att springa runt 1:40 i år, tillägger han.

Löparlivet frågar Mohammadreza, som är lite av en terrängspecialist, hur han tänker för att göra ett bra Lidingölopp:

– Lidingöloppsbanan är en utmaning om man inte springer förnuftigt. Jag kommer att försöka springa ett bra lopp där jag är nöjd efter mållinjen. Man får tänka på att inte gå ut för snabbt.

Startfältet ser minst sagt spännande ut på herrarnas tremil med stor elitbredd. En spännande debutant på tremilen är Jonas Leandersson, IF Göta, med stora framgångar inom orientering.

Lidingöloppshelgen avslutas på söndag med Rosa Bandetloppet, 10 km.

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *