De håller veteranstatistiken uppdaterad

Varje år uppdateras cirka 15 000 resultat till den statistik som innehåller snart 270 000 resultat gjorda av veteranfriidrottare. Mikael Magnusson och Johan Löfstedt är ”siffernördarna” som lägger enormt med tid och kraft på att få en sådan komplett veteranstatistiken som möjligt.

Text: Löparlivet, Foto: Mattias Sunneborn

Det var genom friidrotten som Mikael Magnusson och Johan Löfstedt, båda aktiva veteranfriidrottare inom kast och mångkamp, lärde känna varandra men det var veteranstatistiken som verkligen förde dem samman. Sedan 2013 har Mikael och Johan uppdaterat den svenska veteranstatistiken tillsammans. Ett gediget statistikintresse ligger i grunden för de två ”siffernördarna”.

För Mikael började det egentligen under 1980-talet när han med en kompis bland annat försöka tippa vinnarna i Finnkampen och blivande SM-medaljörer. Då krävdes också att hålla sig uppdaterad med aktivas resultat och helt enkelt hålla koll på statistiken. Intresset för statistik fanns kvar när han i Ösmo GoIF inofficiellt skötte statistiken. I sin nuvarande klubb IFK Tumba har han tagit hand om statistiken sedan 1997.

Johan berättar att han alltid har haft ett idrottsintresse, och framför allt friidrottsintresse, och varje gång det var idrott på tv hade han penna och papper framför sig för att anteckna resultat.

– Jag höll inte på med friidrott själv men när min son fick börja med friidrott i Huddinge AIS insåg jag att det fanns veteranfriidrotten. Min son höll på ungefär ett halvår men jag blev kvar, säger Johan som själv började föra statistik för egen del över veteranfriidrotten från 2004 för att utröna vilka de egna förutsättningarna var i olika grenar. Idag tävlar han för Ösmo Nynäs Friidrott.

Det var på veterantävlingar som Mikael och Johan möttes, lärde känna varandra och upptäckte att de hade samma genuina intresse för statistik. Veteranstatistiken sköttes tidigare av Sven Gärderud, pappa till Anders Gärderud, som avsade sig uppdraget i början av 2010-talet. Mikael tog kontakt med Johan när det blev aktuellt att överta veteranstatistiken och sedan 2014 har de till 100 procent skött statistiken.


“Under högsäsongerna, inomhussäsongen och från maj till mitten av oktober lägger vi i snitt två timmar om dagen på statistiken. Vi uppdaterar ungefär 15 000 resultat varje år. Idag har vi närmare 270 000 resultat i databasen.”


– Under högsäsongerna, inomhussäsongen och från maj till mitten av oktober lägger vi i snitt två timmar om dagen på statistiken. Vi uppdaterar ungefär 15 000 resultat varje år. Idag har vi närmare 270 000 resultat i databasen, berättar de.

– Fler veteraner tävlar nu jämfört med några år sedan och framför allt deltar fler veteraner på seniortävlingar. Jag tror att det var mer tabu att delta i seniortävlingar förut om man inte var en av de bättre i sitt distrikt. Nu vågar fler. Det är jättekul men samtidigt är det svårare att hitta alla resultat. Det kan hända att vi missar veteraner som tävlat i ungdomsklass, till exempel är det många veteraner som tävlar på 600 m i ungdomsklass och i K40 har man samma häckinställningar som i F15 på 60 m häck, säger Mikael.


Gamla och nya resultat

Arbetsfördelningen är sådan att Mikael för in de nya resultaten medan Johan uppdaterar bakåt i tiden. Visionen är att skapa en så komplett databas som möjligt, både för den nuvarande statistik såväl som för den äldre statistiken.

– Det finns svårigheter med att få fram gamla resultat. Framför allt kan kvaliteten på resultatlistorna skifta. Ibland finns bara initialer på förnamnet, födelseår saknas och under vilka förutsättningar som resultatet har uppnåtts. Det är svårt att veta vilka resultat man kan lita på. Ibland får vi in gamla resultatlistor och det är uppskattat och Mikaels kontaktnät inom friidrotten är värdefullt. Nu har vi fått in en hel del gammal statistik i databasen, innan 60-talet men just 60-talet är blankt och det finns heller ingen riktigt bra seniorstatistik att tillgå under den perioden, berättar Johan.

– En annan svårighet är när klubbar byter hemsidor. Då riskerar gamla arkiv med resultatlistor att gå förlorade. Samma sak gäller för de eldsjälar som arbetar med resultat och statistik och när de slutar riskerar det att gå förlorat, tillägger Johan.


Vad finns i statistiken?

I veteranstatistiken finns bland annat årsbästa, rekord, topp 25 genom åren i alla åldersklasser och grenar. Det finns dessutom distriktsbästa och klubb-bästa, men det finns fortfarande några utmaningar som Mikael och Johan arbetar med att hitta lösningar för.

– Det kan ännu saknas rekord, så jag kan inte säga att den är komplett. Ett problem är om en klubb byter namn genom åren, aktiva som byter efternamn eller om det är felstavat i resultatlistan. IFK Lidingö hänvisar till vår statistik för sina klubbrekord för veteraner, vilket är kul.

En annan svårighet, förklarar Mikael, är distriktsrekorden:

– Ungdomar och juniorer byter ålderskategori den 15 november och en del klubbar använder även detta datum för veteraner, till exempel Huddinge AIS. Det innebär att man i teorin kan vara 33 år och ändå sätta rekord som veteran i 35-klassen. Om en kvinna är 33 år men fyller år i december och tävlingen äger rum efter den 15 november men innan hon fyller år kan ändå rekordet räknas i K35 i klubbens egna statistik. Vi räknar alltid rekord från och med den 1 januari i alla åldersklasser och grenar, förklarar Mikael.

Till sist påpekar Mikael att han och Johan gärna tar emot korrigeringar, uppdateringar och både nya och gamla resultat att föra in i statistiken.

– Vi vill veta när resultatet är gjort, vart det är gjort och gärna arrangörsklubb. Dessutom vill vi gärna ha en kopia på resultatlistan. Ett foto går jättebra, avslutar Mikael.


INFO
Veteranstatistiken finns på: www.friidrott.info/veteran
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *