Maratonfarsan siktar högt

Christoffer Hiding, Fredrikshofs FIF, har gått från soulsångare till ”maratonfarsa”. För löparlivet beskriver han hur omvälvande livet kan bli med ett litet barn i familjen, hur löpningen har hjälpt honom bygga en mental uthållighet i familjelivet men också den värdefulla dimensionen som familjen har fått i relationen till hans löpsatsning.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Privat

Samtidigt som Löparlivet försökte nå Christoffer Hiding, Fredrikshofs FIF, utspelade sig ett par turbulenta dagar i familjelivet när den 19 månader gamla dottern Judith fick hög feber och smärtattacker, vilket slutade med med en heldag på akuten. Nu mår Judith bra igen och Christoffer är glad att få prata om sin papparoll som löpare med Löparlivet.

INFO Christoffer Hiding
Född: 1985
Bor: Högdalen, snart Alingsås
Klubb: Fredrikshofs FIF
Tränare: Fredrik Uhrbom
Distans:
lång
Personliga rekord: 10 000 m: 32:46 (-18), halvmaraton: 73:55 (-19), maraton: 2:39:46 (-18)

Jag skriver mycket mindre musik nu än tidigare. Jag tror att jag kanske bearbetar det jag tidigare fick ut genom musiken i löpningen istället. Sedan är jag en person som går all in och gör ingenting halvdant. Därför lägger jag mycket tid på löpningen för att försöka se hur bra jag kan bli. Musiken kommer jag alltid ha kvar i livet så jag har inget emot att satsa på löpningen nu, medan jag fortfarande har en hyfsat ung och fräsch kropp.

Christoffer Hiding

Musikern Christoffer blir löpare

Christoffer beskriver att han är en person som gärna går all in när det gäller hans passioner. Soulsångaren från Alingsås hittade tidigt till musiken. 2006 flyttade han till Stockholm och gick musikfolkhögskola. Året efter deltog han som 21-åring i Idol där han slutade sexa. Därefter följde några år när han levde på sin musik med den ostabila ekonomiska grund det innebar, och släppte bland annat skivan Yes, Higher! 2014 efter en lyckosam crowdfounding-kampanj som drog in 60 000 kr som finansierade delar av skivan. Skivan släpptes på det egna bolaget.

2015 träffade han Ida, som han numera är gift med, och livet i Stockholm gjorde att han valde studier för att hitta en mer beständig försörjning. Idag är han redaktör på kommunikationsbyrån Spoon i Stockholm. Dessutom vässar han fortfarande stämbanden regelbundet, bland annat som bakgrundssångare till Oskar Linnros de senaste tre åren, och nu i november planerar han att släppa en ny singel. I samtalet om musikens betydelse i Christoffers liv kommer vi fram till att musiken delvis har ersatts av löpning:

– Jag skriver mycket mindre musik nu än tidigare. Jag tror att jag kanske bearbetar det jag tidigare fick ut genom musiken i löpningen istället. Sedan är jag en person som går all in och gör ingenting halvdant. Därför lägger jag mycket tid på löpningen för att försöka se hur bra jag kan bli. Musiken kommer jag alltid ha kvar i livet så jag har inget emot att satsa på löpningen nu, medan jag fortfarande har en hyfsat ung och fräsch kropp, säger Christoffer och tillägger:

– Det häftiga är att Ida har varit med under hela min löpkarriär, om man nu kan kalla det karriär, säger Christoffer som nyligen satt nya personliga rekord; 1:13.55 på Åland halvmaraton och 33:31 på Höstruskets 10 km knixiga och utmanande bana.

Sedan dess har jag kört på i Hofvet och det blir bara roligare och roligare. Vi har kommit igång med något fint i klubben och har numera Fredrik Uhrbom som tränare. Vi kan vara upp emot 20 till 30 personer på träningarna. Hofvetandan är speciell – långt ifrån elitism och tidshets. Klubben har blivit ett ställe där jag har fått vänner för livet

Christoffer Hiding

Ambitiösa mål 2020

Liksom många var det fotboll som hägrade för den unga Christoffer Hiding, något som han höll på med fram till 2012. Efter några år utan regelbunden träning hade formen dalat och det var dags att göra något år det:

– Jag började springa lite 2014 och hade som mål att springa milen under 40 minuter. Jag följde ett träningsprogram från jogg.se och sprang lite intervaller – efter åtta veckor gjorde jag 38:52. På den tiden var 12 km ett långpass och det var mäktigt att springa över en mil. Jag minns att jag sprang det långpasset runt Brunnsviken i mörker. Sedan blev jag skadad under sommaren 2014 och började springa igen i maj 2015, då jag sprang Göteborgsvarvet otränad på 1:33. Det ser jag lite som startdatumet för min löpsatsning, berättar Christoffer.

Till hösten 2015 strukturerades träningen upp ytterligare när Christoffer hittade till Fredrikshofs FIF under ledning av Niklas Sydow.

– Sedan dess har jag kört på i Hofvet och det blir bara roligare och roligare. Vi har kommit igång med något fint i klubben och har numera Fredrik Uhrbom som tränare. Vi kan vara upp emot 20 till 30 personer på träningarna. Hofvetandan är speciell – långt ifrån elitism och tidshets. Klubben har blivit ett ställe där jag har fått vänner för livet, säger Christoffer.

En vanlig grundtränings-
vecka i november:
Måndag: EM: Backe plus
tusingar med Hofvet (totalt
13-18 km inkl. upp- och
nerjogg)
Tisdag: Jogg till och från
jobbet (8 km enkel väg,
ibland längre på vägen hem)
Onsdag: EM: Tröskelinter-
valler med Hofvet (15-20 km)
Torsdag: Jogg till och från jobbet
Fredag: Till och från jobbet
eller lunchintervaller
Lördag: Långpass 25-35 km
Söndag: Återhämtningsjogg,
gärna i skogen, eller vila

Utöver ett till två intervallpass med Fredrikshof i veckorna och långpass på helgen är grundbulten i Christoffers träning transportlöpning.

– Jag har 8 km till jobbet och det blir en ganska bra sträcka att springa istället för att åka kommunalt. Jag har till och med kört dubbeltröskel till och från jobbet. Jag har upptäckt att jag utvecklas mycket av hög volym och långa trösklar. 2018 kunde jag hålla lite högre mängd och såg att utvecklingskurvan pekade uppåt. Inför Stockholm marathon 2018 hade jag veckor upp emot 15 till 16 mil. Förra hösten blev jag skadad och kom igång igen i maj och hade en bra sommar. Min stora akilleshäl är att jag har lätt för att bli sjuk. I augusti och september hade jag totalt 30 sjukdagar så det var oväntat att jag skulle springa så bra på Åland i oktober efter bara två veckors riktig träning. Klubbkompisen Kristofer Låås skulle hålla 3:30-tempo och jag tänkte att jag skulle ta hans rygg och se hur längre det höll. Det höll hela vägen, säger en glad Christoffer.

– Målet nu är att komma upp i 12 mil per vecka med bra kontinuitet, samt hålla mig frisk och skadefri, tillägger han.

De nya, och lite otippade framgångarna, har gett Christoffer en boost – inte minst av självförtroende – och nya satsningar inför 2020 står för dörren:

– Jag gillar att sätta höga mål och tidsmålen är ambitiösa. Sub 32 på 10 km, sub 70 på halvmaraton och sub 2:30 på maraton. Jag skulle inte vara missnöjd om jag inte når sub 70 till exempel utan lika glad om jag skulle klara SM-kvalgränsen sub 72. Ett försök blir nog i Berlin halvmaraton i vår, Stockholm maraton och eventuellt Göteborgsvarvet. Utöver det ska jag tävla flitigt eftersom det ger bra utveckling att springa lopp.

Löpningen är inte längre fullt lika viktig. Det har gjort mig mer avslappnad till tävlingar – det är inte på liv och död längre. När jag är hemma är fokus på Judith och jag är inte längre lika uppslukad av löpning som jag tidigare har varit, eller delvis fortfarande är, men jag har nog en mer sansad inställning till löpningen. Där vet jag dock inte om Ida håller med.

Christoffer Hiding

En bättre version av mig själv”

Att Ida stöttar Christoffer till 100 procent är en viktig pusselbit för att lägga tiden som krävs, Han påpekar att det är viktigt att de båda har ett sammanhang utanför familjen och att båda får det.

– Om jag inte springer blir jag en sämre version av mig själv och det betyder allt att Ida stöttar mig. Hon är min största supporter. När vi Judith kom var det otroligt omvälvande och gav ett nytt perspektiv på tillvaron. Allt föll på plats och jag fick en ny mening i livet. Allt jag gör är för att hon ska må bra, säger Christoffer.

Dottern Judith ser han också har blivit en betydande hjälp i löpsatsningen:

– Löpningen är inte längre fullt lika viktig. Det har gjort mig mer avslappnad till tävlingar – det är inte på liv och död längre. När jag är hemma är fokus på Judith och jag är inte längre lika uppslukad av löpning som jag tidigare har varit, eller delvis fortfarande är, men jag har nog en mer sansad inställning till löpningen. Där vet jag dock inte om Ida håller med, säger han.

Något som löpningen ger honom i rollen som pappa är tålamod och mental uthållighet:

– När man springer en mara eller ett tufft träningspass vet man att det kommer att bli oerhört tufft. Den uthålligheten, den mentala styrkan, som man byggt upp där tycker jag att jag har haft nytta av när till exempel Judith har trilskats. Åtminstone dagtid, säger han och skrattar.

Judith sprang sitt första lopp på 300 meter i Alingsås i oktober med mig och hennes farmor. Ett varv runt Stora Torget – och hon sprang hela vägen. Jag hoppas verkligen att Judith i framtiden också upptäcker njutningen med löpningen och att den blir en livslång kärlek för henne. En av de viktigaste uppgifterna som pappa ser jag som att få henne att känna hur viktigt och roligt det är med rörelse.

Christoffer Hiding

Flytt och Fredrikshofsfilial i väst

Under familjebildningen funderade Christoffer såklart på hur löpningen skulle påverkas och tankarna om att behöva minska på löpningen:

– Vi har lyckats pussla ihop det och löpning är tacksamt eftersom det är ganska lätt att få till jämfört med om man skulle ha tre till fyra fotbollsträningar i veckan. Det går om man vill men den stora utmaningen blir nog när vi får fler barn. Vi vill gärna att Judith får ett syskon om ett tag och då kommer jag med stor sannolikhet lägga om träning mot mer kvalitet och mindre mängd, resonerar Christoffer.

Efter 16 år i Stockholm går flyttlasset i december till hemstaden Alingsås där både Christoffer och Ida får betydligt närmare till sina egna föräldrar.

– Vi har känt en längre period att vi inte alltid vill bo i Stockholm hela livet. Vi tog beslutet i sommar och har hittat ett litet hus i Alingsås. Det blir ett nytt steg i livet. Jag kommer att vara kvar i Fredrikshof och ska starta en filial i Alingsås där jag har några vänner som går med och som jag kan träna tillsammans med. Jag kommer även att byta jobb till marknadssamordnare. Med en km till jobbet kommer jag att förlora möjligheten till transportlöpning, så utmaningen blir att få till mängdträningen, säger Christoffer.

Till sist berättar Christoffer en anekdot som värmer hans hjärta:

– Judith sprang sitt första lopp på 300 meter i Alingsås i oktober med mig och hennes farmor. Ett varv runt Stora Torget – och hon sprang hela vägen. Jag hoppas verkligen att Judith i framtiden också upptäcker njutningen med löpningen och att den blir en livslång kärlek för henne. En av de viktigaste uppgifterna som pappa ser jag som att få henne att känna hur viktigt och roligt det är med rörelse, avslutar Christoffer.

Löparlivet tackar för den trevliga pratstunden och önskar lycka till med flytten till Alingsås, och inte minst till den fortsatta löpsatsningen. Grattis på Fars Dag!

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *