Bålsta Stadslopp: möte med ”Bröderna världsrekord” och en VM-spjutkastare i storform

Det är i Bålsta det händer! I alla fall lördagen den 14 september. Bålsta stadslopp lockar till sig bröderna Kingstedt där lillebror Otto slår världsrekord på 10 km för döva på 30:25, och har till sin hjälp storebror John, som tidigare i år har världsrekord på 10 km barnvagnslöpning. Därtill tillkommer ett spännande möte med arrangörsföreningens förebild Kim Amb, den VM-klara spjutkastaren som visar storform.

Text & foto: Jessica Österberg, Löparlivet

Trots klarblå himmel och strålande sol höll sig temperaturen på måttliga plusgrader denna lördagsmorgon när det vankades världsrekordförsök i Bålsta. Det är höst i luften och lite snålblåst gjorde att det flacka och lättsprungna banan helt plötsligt inte var lika lätt som den kunde ha varit med bästa vädermässiga förutsättningar.

John Kingstedt, Huddinge AIS, kommer joggandes över gräset inne på Gröna Dalens IP medan några i arrangörsföreningen Bålsta IK trampar lite nervöst vid mållinjen och sneglar på klockan. Han borde komma snart! Kommer Otto att klara det? Det är inte varje dag som man bevittnar ett världsrekordförsök!

Banan är snabb och platt, pannkaksplatt. Jag är väldigt nöjd med loppet.

Otto Kingstedt
Världsrekord för Otto Kingstedt

Efter sitt stora genombrott sommaren 2017, där Otto Kingstedt, Huddinge AIS, gjorde en rejäl sänkning av det personliga rekordet och sprang under 30 minuter på 10 000 m (29:38.49), har han mer eller mindre jagat rekordet på 10 km landsväg för döva som hans holländska kompis Ralph van Honwelingen har haft. Otto berättar för Löparlivet, efter sitt lopp i Bålsta, att han gjort några försök, bland annat i Norrköpings Stadslopp den 21 augusti, där han sprang i mål som trea på 30:44.

– Jag gick ut för hårt där, konstaterar Otto.

Otto och John berättar att de blev kontaktade och tillfrågade av representanter i Bålsta IK om de var intresserade av att göra ett nytt försök att slå världsrekordet på den platta banan i Bålsta.

– Det är en platt bana och det är kul att komma ut och stödja mindre, lokala aktörerna, säger John.

– Banan är snabb och platt, pannkaksplatt. Jag är väldigt nöjd med loppet, berättar Otto.

John agerade hare till Otto det första varvet på tvåvarvsbanan för att hjälpa lillebror Otto. Dessutom har Otto lovat storebror att hjälpa till att hara när det är dags för nästa världsrekordförsök, halvmaran med barnvagn, som troligen kommer att ske någon gång under hösten. Nuvarande rekord ligger nu på 1:10.30.

Själv berättar John att ett varv fick vara tillräckligt för dagen eftersom han har ytterligare ett pass ikväll. Att vara hare hela sträckan, förklarar han vidare, skulle med största sannolikhet betyda att han körde på för hårt. Första femman passerades på 15:11 och visst var John lite nervös efter att ha lämnat Otto efter drygt ett varv på banan. Rekordet för döva på 10 km låg på 30:30, vilket gjorde att världsrekordet var inom räckhåll för Otto, men det innebar också att han skulle springa andra varvet lika snabbt som första – utan draghjälp från storebror.

– Jag klev av efter cirka 5,2 km. Vindarna svängde lite och när vi tagit oss genom motvinden och det blev medvind klev jag av. Det var otroligt starkt av Otto att springa en så snabb andra halva själv, säger John och Otto tillägger att han försökte ta hjälp av ledarcyklisten efter att John klivit av.

Banan är kontrollmätt och följer rådande regler för rekord, men det innebär också för Ottos del att han ska springa utan hörselhjälpmedel.

– Det är inte så stor skillnad att springa utan, men blåsten stör lite, förklarar Otto och John fyller i att balanssinnet som sitter i örat påverkas av att inte ha något hörselhjälpmedel. Dessutom stryps all muntlig kommunikation vilket gör teckenspråk värdefullt.

John Kingstedt med dottern Nancy i famnen och den nyblivna världsrekordhållaren Otto Kingstedt. Foto: Löparlivet
Nya utmaningar för ”Bröderna världsrekord”

Arrangörer och publik trampar oroligt inne på arenan, sekunderna tickar men när Otto kommer in mot arenan andas arrangörsföreningens Göran Johansson ut och säger försiktigt ”Han klarar det”. Applåderna från den exklusiva skara publik på Gröna Dalens IP hörs längs hela målrakan när Otto snabbt närmar sig målgång. Strax därefter passerar en lycklig Otto Kingstedt mållinjen i segergest på 30:25, en sänkning av världsrekordet med fem sekunder.

– Han är i sitt livs form, konstaterar John nöjt efter att lillebror har gått i mål.

25-åriga Otto har sannerligen imponerat den senaste tiden och har i bagaget en sjundeplats från SM i Karlstad med tiden 29:56.20 och fjärde plats i Stockholm halvmarathon på 1:06.58, som bara var en vecka innan dagens världsrekordförsök.

– Återhämtningen efter halvmaran har gått bra. Jag var tröttare efter SM än efter halvmaran, säger Otto som beskriver att han har haft en tuff träningsvecka efter halvmaran med hårda pass från i tisdags och en veckomängd på 16 mil.

Hösten bjuder på nya utmaningar för ”Bröderna världsrekord” och härnäst siktar Otto mot Lidingöloppets tremil där han vill förbättra sitt pers på 1:47.03 från 2016. I december planerar bröderna att göra debut på maraton i Valencia, där båda bröderna har tuffa målsättningar inför maratondebuten. Otto berättar att hans mål är 2:16 medan John, som har haft en tuffare säsong, siktar på 2:20.

– Världsrekordet med barnvagn på 10 km är det enda som verkligen har lyckats i år. Jag hade en bra vår och var i bra form men blev sänkt av pollen. Nu börjar jag komma tillbaka och hoppas att jag kan få lite flyt de två månaderna innan Valencia, säger John.

Fr v: Björn Amb, Kim Amb och Göran Johansson, Bålsta IK. Foto: Löparlivet

Det här är mitt tredje VM men det är första gången jag är hel och frisk. Det känns väldigt bra.

Kim Amb
Möte med förebilden Kim Amb

Göran Johansson i arrangörsföreningen Bålsta IK är stolt och nöjd med dagen. Att Otto lyckades med sitt världsrekordförsök menar han indikerar att banan verkligen är snabb och lättsprungen, kanske en bana som kan tävla om titeln att vara en av de snabbaste banorna i närheten av Stockholm.

– Vi körde första upplagan i våras och kommer att ha en tävling varje vår och en varje höst. Vi tror att det här är ett koncept som kan växa, säger Göran.

Arrangörsföreningen har, enligt undertecknad som sprang 5 km-klassen, visat prov på ett varmt och personligt bemötande. Det betyder mycket att känna sig välkommen på tävlingsdagen och inte minst den enormt fina gesten att löparna blir bjudna på en kopp kaffe innan start, något som helt klart borde standardiseras i löparkretsar. Innan det är dags att lämna Bålsta för den här gången måste vi såklart prata lite om föreningens stolthet – spjutkastaren Kim Amb som laddar upp inför VM i Doha.

– Vi kan väl gå och prata med honom, föreslår Göran och vi promenerar bort mot Kim som håller på att inleda sitt träningspass tillsammans med coach och pappa Björn Amb.

– Jag har inte sett en mer nöjd människa sedan han blev pappa i februari. Han har en gladare och mer harmonisk människa, säger Göran om Kim när vi inleder samtalet med Kim och Björn.

– Det är viktigt med harmoni i livet och att jag har fått det nu är stor del bakom framgångarna i år. Det har gått jättebra och allt faller på plats, förklarar Kim.

Kim slog till med fantastiska kast i Finnkampen i år, som inte bara gav ett nytt personligt rekord på 86,03 utan också en biljett till VM.

– Det här är mitt tredje VM men det är första gången jag är hel och frisk. Det känns väldigt bra, säger Kim som sjuder av självförtroende.

Kim är en av elitidrottarna som har stannat i sin moderklubb, trots uppvaktning från elitklubbar. En viktig anledning till att han har stannat kvar är stämningen i klubben:

– Jag har väldigt fint stöd i klubben och trots att man satsar brett och inte är en elitklubb så har jag fått oerhört bra stöttning. Det är kul med en liten klubb där man får mycket uppmärksamhet, berättar Kim.

Kim är en sådan person, förklarar Göran, som är en sann förebild i föreningen:

– Han ställer upp och är med barnen och är med på arrangemang. Det är jätteviktigt att ha en sådan person i klubben. Det är värt massor, konstaterar Göran.

– Jag spenderar mycket tid här ute, säger Kim avslutningsvis och syftar på Gröna Dalens IP. Genom att träna här varje dag, ofta två gånger om dagen, ser barnen att man måste göra jobbet och träna. Det är inget fuffens och båg som ligger bakom framgång utan man måste träna hårt för att bli bra.

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *