3 FRÅGOR: Hässelby SK bästa Stockholmsklubb i SM-Pokalen

Tre klubbar var i topp när SM-Pokalen avgjordes under helgens Terräng-SM. Ur ett Stockholmsperspektiv stod det mellan Hässelby SK och Spårvägens FK, där endast 0,5 poäng skiljde dem åt på slutet. ”Det är ingen klubb jag hellre vill slå än Spårvägen, men det är inte hellre någon klubb jag hellre vill bli slagen av”, säger Albin Johansson, Hässelby SK som drog det längre strået och blev totalt tvåa i SM-Pokalen efter Malmö AI.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: DECA Text & Bild

2018 introducerades SM-Pokalen för att kora den bästa friidrottsföreningen i Sverige. Här räknas de sex främsta i alla SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar ute och inne enligt poängfördelningen 7, 5, 4, 3, 2, 1. Viktning för juniorer och ungdomar. I samband med att SM-Pokalen ersatte den tidigare inofficiella SM-poängtabellen gäller standaren sedan 2018 endast Friidrotts-SM för seniorer.

1. Albin Johansson, tränare medel/långdistanslöpning i Hässelby SK, är positiv till SM-Pokalen och glad över årets andraplats efter Malmö AI:

– Vi gillar inte att standaren ser ut som den gör idag och prioriterar att försöka vinna SM-Pokalen. Det är den tävling vi helst vill vinna. Den visar på ett bättre sätt hur stark en klubb är och dess bredd.

– Sedan hann vi inte ikapp Malmö på slutet och Spårvägen gör ett riktigt bra senior-SM medan vi har haft en del seniorer skadade vilket gav lite utslag på stora SM. Spårvägen, som fyller 100 år, är vår största konkurrent men också vår bästa vän, som vi har tävlingar och träningar tillsammans med. Det finns ingen klubb jag hellre vill slå, men inte heller någon som jag hellre vill bli slagen av, säger Albin med glimten i ögat.

Förra året stod Malmö som vinnare med 408,13 poäng före Ullevi FK på 375,88 poäng och Hässelby SK på 271,06 poäng. Spårvägen slutade fyra 2018 med 311 poäng där Turebergs FK slutade femma på 239 poäng. Inför årets Terräng-SM, som gick i Umeå 12-13 oktober, hade Malmö en ledning på 30 poäng före Hässelby och Spårvägen hade 59 poäng upp till Malmö. Kampen blev jämn, minst sagt mellan Hässelby och Spårvägen, där det till slut skilde 0,5 poäng mellan dem. Det innebär dock att Spårvägen gjorde ett starkt Terräng-SM och tog 51 poäng medan Hässelby tog 23 poäng och Malmö blev poänglösa. I slutändan skiljde endast 8 poäng mellan topptrion, där Malmö vann på 381,75 poäng före Hässelby på 374,5 och Spårvägens FK på 374. Framför allt har Hässelby tagit mycket poäng på juniorsidan, totalt 154 poäng kom från juniorer, medan Spårvägen varit den starkaste klubben på seniorsidan med 294 poäng.

INFO SM-Pokalen 2019
1. Malmö AI: 381,75
2. Hässelby SK: 374,5
3. Spårvägens: FK 374
4. Ullevi FK: 266,25
5. Upsala IF: 218,5
6. Turebergs FK: 210,75
7. Örgryte IS: 204,13
8. Mölndals AIK: 195,38
9. IF Göta Karlstad: 174,75
10. Täby IS: 159,75
Terräng-SM 2019. Foto: DECA Text & Bild

2. Löparlivet frågar Albin vad Hässelby har gjort rätt detta år med en stark juniorsida men också har ökat den totala poängskörden med över 100 poäng jämfört med fjolåret?

– Vi har haft fokus på en bra ungdomsverksamhet och vår strategi är att jobba med ungdomar. Om många ungdomar tränar med oss kommer fler ungdomar hit. Dem sporrar varandra. Det gäller att få många att prova och då finns det alltid några som vill stanna och satsa. Vår ungdomsverksamhet var betydligt mindre för tio år sedan. Vi satsar på en bred verksamhet men också på en seniortopp. Vi har uttalat att vi ska vara representerade i alla grenar och genom det kan vi ta många poäng. Ju fler som tävlar desto större chans att någon tar oväntade poäng. Det gäller att ge dem chans att lyckas men också att våga misslyckas.

– Vi är mycket nöjd över att vi tar poäng i alla SM utom SM i ultra. Det visar att vår verksamhet håller en jämn och bra nivå, en jämn nivå över hela året utan toppar och dalar. Att vi tar poäng i alla åldersklasser, från P/F15 till seniorer, är också en styrka. F19 har varit fruktansvärt bra i år, men även P19.

– En individuell prestation som värmde hjärtat lite extra var när Yassin Abdi blev SM-6:a på Göteborgsvarvet. Vi satt på läktaren på Slottsskogsvallen och trodde att de visade fel på monitorn, men det gjorde de inte. Det är en bra kille som har kämpat länge och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Vi satt på läktaren och bara njöt. Det värmde hjärtat, säger Albin.

Stafett-SM 4×800 meter. Foto: DECA Text & Bild

3. Till sist, vad ska Hässelby göra för att vinna SM-Pokalen nästa år?

– Nästa år har vi Terräng-SM på hemmaplan och det är en vinst i sig. Vi kommer att gå hårt på Terräng-SM. Det gynnar oss att ha terrängen på hemmaplan eftersom vi kan ställa upp med fler aktiva och fler lag. Sedan ska vi sikta på att bli ännu bättre och jobba på det vi är bra på: utveckling och träning. Vi vill ge alla aktiva möjlighet att tävla och utvecklas samt ha en bra organisation med service till de aktiva vid SM-tävlingar. Det är en lång säsong med många grenar och vi hoppas kunna hålla en bra nivå hela året. Vi kan inte påverka hur de andra klubbarna jobbar, bara hur vi själva gör, avslutar Albin.

Löparlivet tackar Albin för pratstunden och gratulerar till andraplatsen samt att bli bästa Stockholmsklubb i SM-Pokalen.

Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *