3 FRÅGOR: Terräng-SM ska bli en löparfest!

I helgen är det dags för Terräng-SM, en stor begivenhet för många svenska elitlöpare. ”Det ska bli en löparfest för löpare, av löpare”, säger tävlingsledaren. Den stora nyheten i år är att både kvinnor och män springer 10 km, istället för tidigare 8 respektive 12 km.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Thomas Björklund

I år står IFK Umeå som arrangör för Terräng-SM, och det var så sent som 1981 som föreningen senast arrangerade Terräng-SM, och dessförinnan 1970. De sökte att arrangera Terräng-SM 2016 men mästerskapet hamnade då i Västerås. De sökte igen inför 2019 och fick bifall. Föreningen har ändå goda erfarenheter av större arrangemang och har stått som arrangör för flera stora arenatävlingar, bland annat Folksam Challenge 2013, 2015 och 1016, Friidrotts-SM 2014 och Nordiska Juniorlandskampen 2017.

Testtävlingar på Mariehemsängar inför Terräng-SM. Foto: Thomas Björklund

Terräng-SM går den 12 – 13 oktober på det trevliga strövområdet Mariehemsängar, nära centrala Umeå, som bland annat är känt för att husera världens största brännbollsturnering varje år. Löparlivet pratar med den glada och entusiastiska tävlingsledaren Hans Nilsson från IFK Umeå, och frågar vilka utmaningar banan för med sig till löparna?

– När vi la banan var vi alla i tävlingsledningen överens om att förlägga banan till Mariehemsängar. Vi har sneglat på området länge och tänkt att SM borde gå här. Vi har arrangerat några DM och 2018 hade vi testtävlingar på området. Våra elitlöpare har tränat här och även om det förefaller se ganska platt ut är det en tuffare kupering än man tror. Banan går på gräs med några passager över gång- och cykelbanor där vi lägger gummimattor. Slingan mäter två kilometer med en kulle längst bort som man kommer att ta några gånger från olika håll. Det är som sagt en tuffare slinga än man tror och jag tror att deltagarna kommer att känna det också.

– Vi hoppas kunna locka hit en del publik, dels för att det ligger centralt och nära universitet, dels för att det är ett vanligt strövområde. Det finns goda förutsättningar för publik. Dessutom kan publiken se löparna 80 procent av banan så det är en väldigt publikvänlig bana, berättar Hans.

Anmälningsläget visar på något tiotal färre anmälda löpare än i fjol, totalt cirka 400 anmälda och cirka 470 starter. Samtidigt är det första gången som kvinnor och män springer 10 km på Terräng-SM. Hur ser ni på anmälningsläget? Vilka topplöpare ska vi hålla koll på?

– Anmälningsläget ser bra ut även om det saknas lite löpare från södra Sverige och Västkusten, men det får man räkna med när det arrangeras i Norrland. Att både män och kvinnor springer 10 km känns självklart sedan flera år tillbaka, även om det först nu har införts till Terräng-SM i Sverige så har det varit den distansen på internationella terrängmästerskap.

– Det är också kul att vi har ungefär 60 deltagare från hemmaföreningen IFK Umeå. En av våra elitlöpare som satsat mot detta mästerskap sedan det blev klart att Terräng-SM arrangeras i Umeå är Robin Rohlén, som sprang 800 m i Finnkampen i somras, springer 4 och 10 km i helgen. Det ska även bli spännande att följa hemmalöparen Charlotte Andersson på 4 och 10 km som blev SM-femma på 10 000 m i Karlstad.

– Bland männen har vi två stora namn, Robel Fsiha och Napoleon Solomon och det ska bli intressant att se duellen mellan dem. Damklasserna är mer öppna och en del av de allra bästa svenska löparna saknas. En spännande löpare att lyfta fram är Elisabeth Clausén från Tvåråselets AIF. Hon sprang Varvetmilen här i Umeå i september på 34:36 (då hon segrade före IFK Umeås Charlotte Andersson på 35:35. Red anm.). Ytterligare en dam att hålla ögonen på är den skidåkaren Moa Lundgren från IFK Umeå med juniorguld i sprint 2018 och 2019, klassisk 2018 och fristil 2019.

Hon springer 10 km och jag tror att det kan vara en bana som kan passa henne. (Elisabeth Clausén vann för ett två veckor sedan Lidingöloppets 10 km Rosa Bandet-loppet på tiden 37:13 medan Moa Lundgren vann samma distans i K22-klassen på tiden 36:03. Red. amn.).

Slutligen, vilken är er vision för Terräng-SM 2019?

– Vi vill göra Terräng-SM till en löparfest. IFK Umeå har en otroligt bra löpverksamhet med grupper på över 100 löpare och vi hoppas att den löparglädjen ska skina igenom på arrangemanget. Det ska kännas att det är en tävling av löpare för löpare. Många av våra ungdomar är funktionärer och det finns många som gör ett fantastiskt jobb runtomkring. I föreningen blir Terräng-SM en gemensam aktivitet att samlas runt.

– Förhoppningen är att vi ska skapa ett trevligt tävlingsområde för både löpare och publik, men också att banan ska motsvara alla löparnas förväntningar. Enligt väderprognosen ser det ut att bli bra väder i helgen så det hoppas vi förstås på, avslutar Hans.

Löparlivet önskar löpare och arrangörer lycka till med helgens Terräng-SM!

INFO Terräng-SM 2019
Information
Startlista
Tidsprogram
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *