Stockholms blomstrande veteranfriidrott och sommarens bästa friidrottsträning för 35+

Hela sommaren erbjuds kostnadsfri träning i friidrottens grenar på olika arenor runt om i Stockholm. Det är en del i projektet 08fri Masters och siktar mot att fler ska prova friidrott och tävla i kommande Veteran-SM. 08fri Masters startades vid årsskiftet och drivs av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall med syfte att främja äldres hälsa genom friidrottsträning.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Dane Thomas

Vid ingången till Stadion, precis vid Klocktornet står Jenny Åkervall och Mattias Sunneborn lutad över staketet i sommarvärmen. Deras avslappnade stil får det att se ut som att de stått där hela förmiddagen men Jenny avslöjar innan våra vägar skiljs att de kommit minuterna före en lätt stressade och något försenad representant för Löparlivet. Idag ska vi prata om veteranfriidrott och vad som fått den att blomstrat upp i Stockholm, ja egentligen hela landet? Och vilka passar inte bättre att fråga än Jenny och Mattias efter nyår drev igång projektet 08fri Masters.

Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall. Foto: Löparlivet

Att vi har så roligt har lockat många till oss. De blir nyfikna när de ser hur bra vi mår och hur besjälade vi blir av den här träningen.

Jenny Åkervall
Explosiv träning bra för äldre

49-årige Mattias Sunneborn, som har en lång och framgångsrik karriär som längdhoppare på internationell nivå, har även en mycket framgångsrik karriär som veteranfriidrottare. Efter elitkarriären på seniornivå dröjde det inte länge innan han hittade in i veteranfriidrotten.

– Jag hade tre års uppehåll innan jag började med veteranfriidrott, säger Mattias och fortsätter berätta:

– Jag tävlade i VSM första gången som 35-åring 2005. Jag tänkte att jag skulle prova en gång men jag fastnade. Jag blev ju kompis med de andra deltagarna. Fast på den tiden var det fler äldre och få i de yngre åldersklasserna, och framför allt var det få som körde sprint- och hoppgrenar. Det har fördubblats under den här perioden. Dessutom börjar veteranfriidrotten få en bättre status i Sverige. I många andra länder i Europa, till exempel England och Tyskland, och inte minst USA, har veteranfriidrott hög status.

Att Mattias fastnade för veteranfriidrott är helt klart. När han kom hem från sitt första VSM var det med vunnen drivkraft att få fler veteranfriidrottare att upptäcka glädjen i sprint- och hoppgrenarna som han själv vari aktiv inom. Han började arrangera träningsgrupper på Bosön och idag har grupperna vuxit till över 100 aktiva.

Jenny Åkervall, född 1972, var det ingen självklarhet att börja med veteranfriidrott. Hon höll som så många andra på under några år i tonåren, och har varit med i svenska squashlandslaget. Först när hennes son började med friidrott och Jenny träffade Mattias på Bosön tog idén om veteranfriidrott form. För åtta år sedan startade Mattias en ”mamma-grupp” för bland annat Jenny och några till mammor som också ville träna friidrott. Idag har gruppen mångdubblats och många av dem som var med vid start är fortfarande kvar.

– Att vi har så roligt har lockat många till oss. De blir nyfikna när de ser hur bra vi mår och hur besjälade vi blir av den här träningen, förklarar Jenny.

– Jag har sett effekten på alla som har börjat träna och vilken effekt det har på deras liv. Många tror att man måste springa långt men man kan vara explosiv och springa kortare också, säger Mattias samtidigt som Jenny inflikar att styrka och explosivitet är viktiga övningar att träna som äldre.

– De snabba muskelfibrerna förtvinar först och då gäller det att stressa dem genom att träna explosivitet och styrka. Det räcker med 15 minuter i veckan. Man kan träna och springa snabbt och explosivt efter 35 års ålder, säger Jenny och Mattias.

Det är en optimal träningsform, variationsrikt och kan lätt anpassas efter individuella förutsättningar. Sedan behöver man inte tävla men vi har sett att det verkar vara en mindre tröskel bland veteraner att börja tävla jämfört med barn och ungdomar. Jag tror att man inte tar det på så stort allvar utan upptäcker hur lekfullt det är. Gemenskapen betyder också mycket.

Mattias Sunneborn
40 % fler deltagare på VDM

2018 påbörjades en komplex ansökan med visionen att främja fysisk och psykisk hälsa för äldre genom veteranfriidrott. Det tvååriga projektet startades genom Stockholms Friidrottsförbund den 1 januari 2019 med ekonomiskt stöd från Region Stockholm. Redan nu, kan Jenny och Mattias som driver projektet, intyga att det kommer att ansöka om förlängning.

– Vi vill främja äldres hälsa i Stockholm och hjälpa föreningarna ta fram en struktur för att arbeta med veteranfriidrott för att den ska växa och framför allt att få fler att hitta veteranfriidrott som träningsform. Det finns många fördelar; inte minst är det en utmärkt träningsform, men det är också socialt och för äldre är det särskilt viktigt, säger Jenny och Mattias.

– Det är en optimal träningsform, variationsrikt och kan lätt anpassas efter individuella förutsättningar. Sedan behöver man inte tävla men vi har sett att det verkar vara en mindre tröskel bland veteraner att börja tävla jämfört med barn och ungdomar. Jag tror att man inte tar det på så stort allvar utan upptäcker hur lekfullt det är. Gemenskapen betyder också mycket, säger Mattias och tillägger:

– En veteranfriidrottare konstaterade att eftersom han tävlade två gånger om året, IVSM och VSM, tyckte han att det var lättare förbereda sig med träning inför dessa datum, men också lättare att äta bra och hålla en hälsosam livsstil.

Trots att projektet bara är ett halvår gammalt har vi fått se mängder av aktiviteter, utbildningar och träningstillfällen. Veteranfriidrotten i Stockholm har verkligen fått en skjuts framåt, vilket inte minst märks på antalet deltagare i Veteran-DM, som gick på Sätra IP i mitten av maj arrangerades av IFK Tumba. Deltagarantalet hade ökat med 40 procent jämfört med föregående år.

Mjölksyraträning med 08fri Masters. Foto: Dane Thomas
24 träningstillfällen under sommaren

När projektet inleddes dröjde det inte länge innan den första föreläsningen arrangerades. En kick-off arrangerades samband med Spåret 100 GP den 4 februari där projektet presenterades, Anna Sunneborn höll föreläsningen ”Säg JA till livet” och avslutades med att se högklassiga tävlingar i Sätra IP.

Den 11 april hölls ytterligare en föreläsning med fysioterapeuten Anna Ek, som både är aktiv veteranfriidrottare och leder träningsgrupper 65+, berättade om sina erfarenheter, hur man anpassar träningen efter kroppens och åldrandets villkor samt redogjorde för den senaste forskningen inom området. Under veteran-DM erbjöds gratis hälsotester för alla 65+, i samarbete med GIH. Det och mycket mer har 08fri Masters redan nu åstadkommit och fler föreläsningar planeras till hösten, bland annat om kvinnokroppen och hur den förändras med åldern.

Utöver föreläsning och utbildning har många träningstillfällen skapats. Mycket populärt har 400m-utmaningen med Karl Dyall varit. Fyra måndagar har denna mjölksyrautmaning hägrat på Stadions röda banor. Kanske har det blivit så pass populärt eftersom World Master Atletics erbjuder en omräknare, vad en tid för en åldersgrupp skulle motsvara på seniornivå.

– Ju äldre man blir desto sämre blir fysiken. Det går inte att komma ifrån, men det är väldigt motiverande att att se vad tiden man gör nu skulle motsvara på seniornivå, vid cirka 25 års ålder. Det ger i alla fall en fingervisning, säger Mattias.

400m-träningen fortsätter på måndagar under hela sommaren med examen på VSM som går den 16-18 augusti och arrangeras av Huddinge AIS.

För den som är sugen att prova friidrott pågår träningar hela sommaren, runt om i Stockholm, med sikte mot VSM. Totalt 24 träningstillfällen i de flesta av friidrottens grenar med erfarna och kunniga coacher. Välj till exempel att testa kulstötning, häcklöpning, längdhopp, slägga, 100 m, 400 m eller många andra grenar. All träning är kostnadsfri och inga förkunskaper krävs. Ett ypperligt tillfälle att se om du har mod nog att ställa upp i VSM den 16-18 augusti!

INFO: Läs mer…
08fri Masters
Hitta sommarens träningstillfällen
WMA:s åldersomräknare
Dela artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *